5 Βασικοί κανόνες για να φορέσεις prints

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Τα printed ή εμπριμέ υφάσματα είναι πάντα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη μόδα. Αλλάζουν τα σχήματα, ενδεχομένως τα χρώματα, η προτεινόμενη έκταση στην οποία μπορείς να τα φορέσεις κ.α αλλά παραμένουν επίκαιρα. Και πλέον έχει παρέλθει κι εκείνος ο μάλλον παλιακός κανόνας ότι φοράμε μόνο ένα εμπριμέ κομμάτι σε κάθε εμφάνιση. Πώς να το πούμε; Η μόδα με τα prints έγινε λίγο πιο παιχνιδιάρα και επικροτεί τους συνδυασμούς τους! Βέβαια, το να συνδυάσεις αρμονικά δύο ή και παραπάνω prints, είναι κάτι που απαιτεί καλό μάτι και μπόλικη αυτοπεποίθηση για να μη δείχνουμε ότι μας φορούν τα ρούχα μας. Όπως και αν επιλέξεις να βάλεις prints, αν το κάνεις σωστά, μπορείς:

  • Να κάνεις ένα κατά τα άλλα απλό look να δείχνει πιο δύσκολο, πιο ευφάνταστο, πιο εντυπωσιακό.
  • Να ισορροπήσεις ιδανικά τη σιλουέτα σου, τονίζοντας τα δυνατά σου σημεία και καλύπτοντας αυτά που σε προβληματίζουν περισσότερο. 

Αν όμως το κάνεις λάθος; Αρχικά να πούμε ότι, σε έναν ιδανικό κόσμο και σε εντελώς προσωπικό επίπεδο, δεν υπάρχει λάθος τρόπος να φορέσεις οτιδήποτε, αρκεί να αισθάνεσαι καλά μέσα σε αυτό και να νιώθεις άνετα. Back to earth όμως και καθώς δεν ζούμε σε αυτή την ουτοπία που περιγράψαμε, είμαστε σήμερα εδώ για να βεβαιωθούμε πως έχεις όλα τα όπλα στη μάχη με τα prints!


Πάμε να δούμε 5 βασικούς κανόνες;

No.1 | Υπερβάλω, υπερβάλεις, υπερβάλει...

Μα πριν είπαμε ότι μπορούμε να βάλουμε πολλά εμπριμέ ταυτόχρονα! Σωστά. Ακόμη κι εδώ όμως υπάρχει μέτρο.

Αρχικά να πούμε ότι αν δεν είσαι συνηθισμένη να φοράς prints, μην το πας στο 100% με τη μία. Δοκίμασέ το, όπως θα δοκίμαζες το νερό της θάλασσας πριν βουτήξεις στα βαθιά. Ενσωμάτωσέ το στο στυλ σου σε μικρές δόσεις σε αξεσουάρ όπως παπούτσια, τσάντες, φουλάρια κ.τ.λ. και δούλεψε σιγά σιγά προς το αποτέλεσμα που έχεις στο μυαλό σου. Θα δεις πως στην πορεία θα αρχίσεις να νιώθεις πιο άνετα διαλέγοντας τα χρώματα που θα πλαισιώσουν το printed κομμάτι του outfit. Επίλεξε επίσης να πειραματιστείς με prints σε ρούχα με καθαρές γραμμές (π.χ μια πένσιλ φούστα ή ένα top). Είναι ακόμη πιο δύσκολο να ισορροπήσεις ένα εμπριμέ στοιχείο στο look σου, όταν αυτό είναι τυπωμένο σε ένα κομμάτι με ιδιαίτερο κόψιμο, με όγκους, με ασυμμετρίες κ.α. 

Αν δεν είχες ποτέ πρόβλημα με τα prints, να θυμάσαι αυτό: Ένα print θα τραβήξει σίγουρα το μάτι. Αν εσύ επιλέξεις να το φορέσεις από το καπέλο έως τα παπούτσια, φαντάσου το οπτικό σοκ για όποιον βρεθεί στον διάβα σου. Όχι πως δεν έχουν επιτευχθεί και τέτοιες, καλόγουστες εμφανίσεις αλλά μάλλον αποτελούν την εξαίρεση, ή είναι επιμελλημένες από επαγγελματίες.   

No.2 | Το μέγεθος μετράει

Τι σημαίνει αυτό; Θα εξηγήσουμε. Το μέγεθος του print έχει άμεση σχέση με το μέγεθός μας σε όλες τις διαστάσεις και, καλώς ή κακώς, δεν είναι όλα για όλους. Για να καταλάβεις τι εννοούμε, φαντάσου μια μικροσκοπική, petite κοπελίτσα μέσα σε ένα εμπριμέ φόρεμα με τεράστια ηλιοτρόπια. Δεν ακούγεται και σίγουρα δεν είναι ειδυλλιακό. Το print σε αυτή την περίπτωση, θα καταπιεί την εν λόγω κοπέλα. Αντίστοιχα, προσπάθησε να κάνεις εικόνα μια πληθωρική, ψηλή γυναίκα, μέσα σε ένα αντίστοιχο φόρεμα διάσπαρτο με ανθάκια αμυγδαλιάς. Τώρα είναι το print αυτό που χάνεται. Και στις δύο περιπτώσεις, λείπει η σωστή αναλογία. Ένας γενικός κανόνας που μπορείς να έχεις κατά νου είναι ότι όσο πιο ψηλή και πληθωρική είναι μια γυναίκα, τόσο ανεβαίνει και το μέγεθος του μοτίβου. Όσο πιο μικρή και μαζεμένη, τόσο μικρότερο το print. Φυσικά μπορείς να παίξεις λίγο πάνω ή λίγο κάτω στα μεγέθη αλλά προσπάθησε να μην ξεφύγεις πολύ από τη σιλουέτα σου. 

Extra tip: Περίπου το ίδιο ισχύει και με τις επιφάνειες. Σε ένα μικροσκοπικό top, ενδεχομένως θα θέλαμε να αποφύγουμε ένα πολύ μεγάλο print. 

No.3 | Σώμα μου φτιαγμένο από...;

Καμπύλες ή πιο ίσιες γραμμές, το σώμα σου έχει σχήμα το οποίο καλό είναι να σεβαστείς (και να αγαπάς, αλλά αυτό εννοείται!). Ο συγκεκριμένος κανόνας δεν είναι τόσο αυστηρός και αφήνει περιθώρια για παρεκκλίσεις αλλά ας πούμε ότι αποτελεί μια ασφαλή βάση πάνω στην οποία μπορείς να χτίσεις ένα στυλ με εμπριμέ. Αν ανήκεις στην κατηγορία των γυναικών με καμπύλες, προτίμησε μοτίβα που έχουν εξίσου μαλακές γραμμές, ρευστά σχήματα και όχι πολλές αιχμηρές γωνίες. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, ένα πιο γεωμετρικό μοτίβο θα μπορούσε να αναδείξει ιδανικά τη σιλουέτα σου. 

Βέβαια σε αυτό το σημείο να πούμε ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτόν τον κανόνα και αντίστροφα. Για παράδειγμα, ένα printed κομμάτι με έντονες καμπύλες στο μοτίβο, μπορεί να κάνει ένα πιο flat σημείο του σώματός σου να δείχνει πιο γεμάτο. 

No.4 | Αντιθέσεις

Υπάρχουν prints που παρουσιάζουν μεγάλες χρωματικές αντιθέσεις και prints που παίζουν στην ίδια παλέτα χρωμάτων και είναι και τα δύο υπέροχα. Σου ταιριάζουν όμως και τα δύο εξίσου; Για να απαντήσουμε σε αυτό, και πάλι θα πρέπει να σε οδηγήσουμε μπροστά στον καθρέφτη και να ρωτήσουμε την εικόνα σου. Ρίξε μια ματιά στο είδωλό σου και ψάξε να δεις σε ποια κατηγορία ανήκεις εσύ από τις δύο. Αν είσαι εκείνη η γυναίκα με τα μαύρα μαλλιά και τη λευκή επιδερμίδα (ή οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό με έντονη διαφοροποίηση στο χρώμα), τότε μάλλον σου ταιριάζουν prints που παρουσιάζουν εξίσου έντονο χρωματικό contrast. Αν μαλλιά, μάτια και επιδερμίδα, είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο, σε μια κοινή -αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι- χρωματική παλέτα, δοκίμασε κάτι πιο ήπιο. Θα δεις ότι αυτό θα φέρει μια πολύ όμορφη αρμονία σε όλη την εικόνα σου.  

No.5 | Είσαι ακόμη εσύ

Μπορεί τα διάφορα prints να έρχονται και να παρέρχονται σε ό,τι αφορά τη μόδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα φορούσαμε οτιδήποτε απλά και μόνο για να είμαστε εντός. Και πάλι θα πούμε πως δεν ταιριάζουν όλα σε όλους. Και θα το καταλάβεις κι εσύ αν φορέσεις κάτι που δεν είναι του στυλ σου. Είναι αυτός ο δισταγμός που θα νιώσεις μπροστά στον καθρέφτη, που δεν σε αφήνει να ενθουσιαστείς με την εικόνα σου, ακόμη και αν το εμπριμέ κομμάτι ξεχωριστά είναι συγκλονιστικό. Οπότε, λάβε υπόψιν το στυλ σου. Υπάρχουν prints για όλους!

  • Κλασικό στυλ - Γεωμετρικά μοτίβα σε nude και ουδέτερες αποχρώσεις ή ακόμη κλασσική ρίγα
  • Μοντέρνο στυλ - Έντονα, τολμηρά μοτίβα & χρώματα
  • Ρομαντικό στυλ - Πουά και φλοράλ
  • Χαλαρό στυλ - Έθνικ, λαχούρι και καρό


Και τώρα που πήρες μια μικρή γεύση για το πώς μπορείς καλύτερα να διαχειριστείς τα print σου, ρίξε μια ματιά στη συλλογή με τα εμπριμέ και βρες αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο επόμενο ραπτικό σου project!

 Δες εδώ Ποιοτικά Εμπριμέ Υφάσματα στις Καλύτερες τιμές της αγοράς! 

X