Our Blog

Let's Sew Our Ideas Together

9 Τρόποι να ξεχωρίσεις το Γνήσιο Δέρμα από τη Δερματίνη

9 Τρόποι να ξεχωρίσεις το Γνήσιο Δέρμα από τη Δερματίνη

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021
Πώς θα καταλάβεις αν αυτό που αγόρασες, ή πρόκειται να αγοράσεις, λέει την πάσα αλήθεια στην ταμπέλα; Γνήσιο δέρμα ή δερματίνη και πώς να τα ξεχωρίσεις! 
9 Τρόποι να ξεχωρίσεις το Γνήσιο Δέρμα από τη Δερματίνη
9 Τρόποι να ξεχωρίσεις το Γνήσιο Δέρμα από τη Δερματίνη

Το γνήσιο δέρμα είναι κάτι που πάντα έλκυε μεγάλο μέρος των καταναλωτών, ανδρών και γυναικών. Σήμερα ωστόσο, υπάρχουν πολλές επιλογές για όσους θέλουν να απομακρυνθούν από τη συγκεκριμένη τάση και όσα αυτή συνεπάγεται. Έτσι μεγάλη μερίδα του αγοραστικού κοινού, είτε για λόγους προσωπικής ηθικής, είτε οικονομικούς, στρέφονται στη δερματίνη. Έχει παρόμοιο αισθητικό αποτέλεσμα, είναι σαφώς πιο φιλική στο περιβάλλον και τους “κατοίκους” του και, φυσικά, είναι κατά πολύ οικονομικότερη. 
Το πρόβλημα είναι πως με την είσοδο της δερματίνης στην αγορά, εισάχθηκαν υποπροϊόντα και μερικές μαρκετινίστικες ορολογίες, αμφιβόλου ποιότητας και πρόθεσης. Για παράδειγμα, υπάρχουν προϊόντα τα οποία φτιάχνονται μερικώς από γνήσιο δέρμα και μερικώς από δερματίνη, τα οποία όπως είναι φυσικό κοστίζουν λιγότερο στον κατασκευαστή. 

Ισχύει όμως το ίδιο και για τον καταναλωτή;


Όχι πάντα, είναι η σωστότερη απάντηση.

 
Πολλά από αυτά τα προϊόντα φέρουν ταμπέλες αόριστες και ανακριβείς  όπως “genuine leather” (γνήσιο δέρμα) ή “made with genuine leather” (φτιαγμένο με γνήσιο δέρμα). Δεν είναι ψέμα, αλλά είναι σαν να γράφεις στην ταμπέλα ότι για το συγκεκριμένο προϊόν χρησιμοποιήθηκε κλωστή...Αόριστο!


Άρα, πάμε να δούμε μερικά χρήσιμα tips για το πώς θα καταλάβουμε αν αυτό που μας πουλάνε -κι εμείς ακριβοπληρώνουμε- ανταποκρίνεται στο branding του. 

  1. Κοιτάμε την ταμπέλα. Εύκολο βήμα, κομματάκι καλοπροαίρετο εκ μέρους μας αλλά ας παραχωρήσουμε στον το δικαίωμα της αμφιβολίας. Αν δούμε την επιγραφή “manmade material” τότε πρόκειται σίγουρα για συνθετικό υλικό. Αν όχι, κρατάμε μικρό καλάθι και συνεχίζουμε.
  2. Παρατηρούμε προσεκτικά το ίδιο το δέρμα. Τα σχήματα, οι πόροι και τα σημάδια (εκδορές/γδαρσίματα) που έφερε το ζώο, αποτυπώνονται πάνω στο δέρμα και επουδενί δεν μπορεί να είναι ομοιόμορφα και συμμετρικά. Κάτι τέτοιο μπορεί μονάχα να υποδηλώνει ανθρώπινη παρέμβαση. Βέβαια, όσο η τεχνολογία προχωρά, η μίμηση γίνεται καλύτερη, οπότε δεν σταματάμε εκεί.
  3. Μυρίζουμε το δέρμα. Στη μία περίπτωση μιλάμε για γνήσιο, κατεργασμένο δέρμα που προέρχεται από ζώο, ενώ στην άλλη ουσιαστικά για πλαστικό. Οπότε η διαφορά είναι παραπάνω από εμφανής. Αν ωστόσο δεν είμαστε σίγουροι τι ψάχνουμε, με μια επίσκεψη σε ένα κατάστημα που πουλάει, αποδεδειγμένα, δερμάτινα είδη, είναι πολύ εύκολο να κατατοπιστούμε. 
  4. Το γνήσιο δέρμα, συμπεριφέρεται σαν γνήσιο δέρμα... Προφανώς! Αυτό σημαίνει πως αν το “ζορίσουμε” θα ρυτιδώσει όπως θα έκανε και το δικό μας δέρμα. Επίσης αν το τυλίξουμε γύρω από το δάχτυλό μας, τεντώνοντάς το, περιμένουμε να δούμε μια ελαφριά αλλαγή στο χρώμα. Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να αναπαραστήσει η δερματίνη, όσο καλή -οπτικά- και αν είναι η απομίμηση. 
  5. Έχουμε επιπλέον στη διάθεσή μας το αλάνθαστο τεστ με το νερό. Ρίχνουμε μερικές σταγόνες στο υλικό και παρατηρούμε τη συμπεριφορά του. Το γνήσιο δέρμα θα απορροφήσει γρήγορα την υγρασία. Στο συνθετικό αντιθέτως, θα τις δούμε να λιμνάζουν εκεί, εώς ότου αποφασίσουμε να το απαλλάξουμε από την παρουσία τους. 
  6. Κοιτάμε την τιμή. Το γνήσιο δέρμα κοστίζει και πωλείται σχεδόν σε φιξαρισμένες τιμές. Με ακριβότερο όλων αυτό της αγελάδας, υπάρχουν αρκετές κλιμακώσεις ανάλογα την προέλευση αλλά το θέμα παραμένει το ίδιο: Αν η τιμή παραείναι καλή για να είναι αληθινή, μάλλον δεν πρόκειται για γνήσιο δέρμα. 
  7. Το χρώμα δεν παίζει καμία σημασία. Μπορεί να είναι έντονο, φωσφορούχο μπλε, μωβ ή και ροζ και να είναι πάλι 100% γνήσιο δέρμα.
  8. Το γνήσιο δέρμα έχει πάντα δύο όψεις. Και ενώ όλα τα παραπάνω επικεντρώνονται στην εξωτερική του επιφάνεια, υπάρχει κάτι στην εσωτερική που μπορεί να μας δείξει περί τίνος πρόκειται, στην περίπτωση που δεν πρόκειται για κάποιο φοδραρισμένο κομμάτι. Η μέσα πλευρά στο γνήσιο δέρμα έχει τριχίδια μικρά και θυμίζει πολύ το καστόρι. Στο συνθετικό δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Το μόνο ίσως που μπορεί να παρατηρήσουμε είναι κλωστές και ίνες από την πλέξη. 
  9. Τέλος, αν έχουμε ήδη αγοράσει ένα κομμάτι αλλά μας ζώνουνε τα φίδια, μήπως πέσαμε θύματα εξαπάτησης, μπορούμε πάντα να δοκιμάσουμε το τεστ με τον αναπτήρα. Φυσικά, εφόσον το έχουμε ήδη πληρώσει και δεν θα θέλαμε να το καταστρέψουμε, ψάχνουμε ένα μικρό σημείο, που να μην είναι εμφανές, για να δοκιμάσουμε. Μερικά δευτερόλεπτα κοντά στην φλόγα (5-10) αρκούν. Το γνήσιο δέρμα δεν θα πάθει απολύτως τίποτα (πέραν του να μυρίσει ίσως λίγο), ενώ το συνθετικό θα αρπάξει και θα λιώσει.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με αμφίβολες τακτικές marketing και ουδεμία πρόθεση υπάρχει να υποβαθμιστεί η δερματίνη.

Αντιθέτως! Είναι ένα ύφασμα μοντέρνο και vegan, το οποίο μπορεί να δώσει μια έξτρα σικ πινελιά σε όλες τις γκαρνταρόμπες, αφού προσαρμόζεται εύκολα σε κάθε στυλ και συμφέρει.

WRITTEN BY

Yfasmata Kesidis Team

2310 783423
X