Our Blog

Let's Sew Our Ideas Together

Do

Do's & Don'ts του Σιδερώματος

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021
Πάμε να δούμε μικρά tips για μερικούς συνήθεις υπόπτους στις ντουλάπες μας, έτσι ώστε να προστατεύσουμε τα υφάσματά μας, κρατώντας τα ταυτόχρονα ατσαλάκωτα και ζηλευτά. Να κάνουμε τον χρόνο μας ν’ αξίζει...Ναι;
Do
Do

Έφτασε η ώρα να ασχοληθούμε με μία από τις συνηθέστερες δουλειές σε κάθε νοικοκυριό, ίσως και τις βαρετότερες για πολλούς, το σιδέρωμα. Δεν θέλω να σε προϊδεάσω αρνητικά, αλλά επειδή όπως ήδη γνωρίζεις το σίδερο είναι χρονοβόρο και ενέχει και αρκετή ορθοστασία, είναι σημαντικό το αποτέλεσμα να είναι όμορφα, αφράτα, καλοσιδερωμένα ρούχα και όχι αχρηστευμένα κομμάτια ύφασμα με τρύπες, καψίματα και άλλα σημάδια λόγω άγνοιας. 

Να κάνουμε τον χρόνο μας ν’ αξίζει...Ναι;

Πάμε να δούμε λοιπόν μικρά tips για μερικούς συνήθεις υπόπτους στις ντουλάπες μας, έτσι ώστε να προστατεύσουμε τα υφάσματά μας, κρατώντας τα ταυτόχρονα ατσαλάκωτα και ζηλευτά. 

Αρχικά, μεγάλο ρόλο στον κόπο που θα καταβάλλουμε σιδερώνοντας παίζει το πλύσιμο των ρούχων. Όταν αυτά στριμώχνονται ασφυκτικά στον κάδο του πλυντηρίου, είναι λογικό και επόμενο να βγούνε από εκεί σαν μαραμένα γιούλια και βιόλες, που λέει και το άσμα. Έχε το αυτό στον νου όταν πετάς με μανία τα άπλυτα στο πλυντήριο, βάλε και λίγο μαλακτικό και θα περνάς κάθε φορά με επιτυχία το πρώτο στάδιο. Και θα μου πεις, αν κάνω αυτό, γλιτώνω το σιδέρωμα; Ψέματα μη σου πω...Όχι. Αλλά θα κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη. 

Πάμε να δούμε τι θέλει το κάθε ύφασμα από εσένα και το σίδερο σου!

Βαμβακερά
Αν πρόκειται για 100% βαμβάκι, πέτα τα στη σιδερώστρα όσο είναι ακόμη ελάχιστα νωπά. Αν έχουνε στεγνώσει εντελώς, με ένα μικρό μπουκαλάκι-σπρέι και νεράκι, μούσκεψέ τα ελαφρώς προτού ξεκινήσεις. Δεν ξες τι δώρο θα κάνεις στα χέρια σου! Θερμοκρασία και ατμό μην τα φοβηθείς καθόλου.
Αν ωστόσο μιλάμε για πρόσμιξεις βαμβακιού με άλλα υλικά, παίξε με χαμηλές έως μέτριες θερμοκρασίες και τον ατμό με σύνεση.  

Βισκόζη
Σου την παραθέτω δεύτερη γιατί έχει ένα βασικό κοινό με το βαμβάκι: προτιμάει την υγρασία στο σιδέρωμα. Οπότε ξέρεις τι να κάνεις τώρα πια, ακόμη και με τη βισκόζη. Ωστόσο εδώ θα χρειαστείς επιπλέον ένα πανάκι στο σιδέρωμα για να την προστατέψεις και να μην επιμένεις για πολύ στο ίδιο σημείο. Α! Θυμήσου ν’ αποφύγεις και τον ατμό εδώ που τα λέμε...  

Λινά
Αυτά είναι μια εύκολη κατηγορία, αφού πολλές φορές τα λινά ρούχα είναι φτιαγμένα για να δείχνουν ελαφρώς τσαλακωμένα ∙ τους πάει κιόλας. Παρόλα αυτά αν χρειαστούν σιδέρωμα, ή για κομμάτια όπως ο γιακάς, οι μανσέτες στα μανίκια και άλλα “χοντρά” μέρη του ρούχου που τα θέλουμε λιγάκι πιο στην εντέλεια, χρησιμοποίησε υψηλές θερμοκρασίες.

Extra tip: τα σκούρα λινά σιδέρωσε τα ανάποδα για να αποφύγεις περίεργες λάμψεις εκεί που πριν δεν υπήρχαν. 

Τζιν
Εδώ κάνεις πρακτικά ό,τι θες, και μάλιστα με ελάχιστο έως ανύπαρκτο ρίσκο. Είναι σκληρό ύφασμα και μάλλον πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να το καταστρέψεις. Τώρα για να μην παιδεύεσαι κιόλας άδικα, ρύθμισε εξ’ αρχής το σίδερο σε υψηλές θερμοκρασίες και δώσε ατμό για να νικήσεις και τις πιο δύσκολες τσαλάκες.  

Βελούδο 
Και πάμε από τα απλά στα απλούστερα. Η μόνη συμβουλή που θα σου δώσω για το σιδέρωμα του βελούδου είναι να μην το κάνεις. Αν τώρα δεις τσαλάκωμα, προτίμησε τη χρήση του ατμού για να μαλακώσεις τις γραμμές, και αυτό βέβαια χωρίς να φέρεις πολύ κοντά τον ατμό με το ύφασμα. Προσεκτικό κρέμασμα για να στεγνώσουν, αλλά και στην ντουλάπα,  ενδεχομένως μια μαλακή βούρτσα για να το αφρατέψεις και πάλι και θα είσαι μια χαρά. 

Κασμίρ
Ναι, έχει πολύ όμορφη υφή και ναι, δυστυχώς τσαλακώνεται εύκολα. Οπότε, αμέσως μετά το πλυντήριο, και όσο είναι ακόμη υγρό, το απλώνουμε χωρίς διπλώματα και τσάκες να στεγνώσει. Πολλές φορές, αυτό μπορεί και να είναι αρκετό. Σε αντίθετη περίπτωση ωστόσο, το σιδερώνεις από την ανάποδη, στην χαμηλότερη ρύθμιση θερμοκρασίας και χωρίς πολύ ατμό. Μαλακές κινήσεις συνιστώ και δεν επιμένουμε ποτέ σ’ ένα σημείο για πολύ.

Extra tip: Μετά το σιδέρωμα προτιμάμε να το διπλώνουμε και όχι να το κρεμάμε γιατί μπορεί κάλλιστα και αυτό με τη σειρά του να “κρεμάσει”. 

Δαντέλα
Όμορφη και ευαίσθητη, τη σιδερώνεις πάντα γυρισμένη ανάποδα, σε χαμηλή θερμοκρασία. Η χρήση ενός λεπτού πανιού από πάνω κρίνεται σχεδόν αναγκαία, για επιπλέον προστασία. Αν τυχόν δεν το κάνεις ωστόσο, προτίμησε να σιδερώσεις “πατητά” χωρίς να επιμένεις πολύ στο ίδιο σημείο και όχι με κινήσεις μπρος-πίσω, για να μη ρισκάρουμε να ξηλώσουμε ραφές.

Extra tip: Αν δυσκολεύεσαι να βρεις την καλή και την ανάποδη, ψάξε για ξέφτια και κλωστούλες που προεξέχουν στις ραφές για να καταλάβεις.  


****Τέλος, αν μιλάμε για έτοιμο ρούχο, κοιτάμε πάντα το καρτελάκι για προτεινόμενες οδηγίες από τον κατασκευαστή****


Αυτά τα λίγα είχα να σου πω για το σιδέρωμα και άλλο δεν θα σε κουράσω. Τώρα που ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, διάλεξε τα καλύτερα υφάσματα της αγοράς για ένδυση, διακόσμηση, επίπλωση αλλά και για παραδοσιακές στολές από το www.yfasmatakesidis.gr και ντύσε τις ομορφότερες στιγμές σου με ποιότητα.  

WRITTEN BY

Yfasmata Kesidis Team

2310 783423
X