ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ: 2310 783423

Φτιάξε τη δική σου μαξιλαροθήκη!

Φτιάξε τη δική σου μαξιλαροθήκη!Φτιάξε τη δική σου μαξιλαροθήκη!Φτιάξε τη δική σου μαξιλαροθήκη!Φτιάξε τη δική σου μαξιλαροθήκη!


Ο εγκλεισμός στο σπίτι μάς έχει κάνει όλους λίγο πιο “τσιτωμένους” από άλλοτε. Ίδιο σκηνικό, ίδιες καταστάσεις, ίδια πρόσωπα... Εντάξει, όσον αφορά το τελευταίο, είναι οικογένεια, αλλά και πάλι...Μονοτονία! 
Αν ψάχνεις λοιπόν κάτι για να ξεφύγεις λιγάκι, σήμερα σου έχω ιδέα για μια όμορφη, δημιουργική και διασκεδαστική δραστηριότητα, από την οποία θα αποκομίσεις και κάτι. Θα δούμε λοιπόν πώς μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου καλύμματα για τα μαξιλάρια του καναπέ σου, ανανεώνοντας έτσι τον χώρο στον οποίο -πιθανότατα- περνάς την περισσότερη ώρα μέσα στη μέρα. Και αν νομίζεις πως είναι κάτι μικρό, ξανασκέψου το. 


Ένα μικρό βήμα για τον καναπέ σου, ένα άλμα για την ψυχολογία σου!

 

Θα χρειαστούμε:

 • Ύφασμα για τις δύο όψεις του μαξιλαριού (θα δούμε παρακάτω τα των διαστάσεων). Μπορείς να το κάνεις ίδιο μπρος πίσω, ή και δύο όψεων για να τις αλλάζεις όποτε βαριέσαι. 
 • Μεζούρα ή ένα διάφανο μέτρο. 
 • Ψαλίδι ή περιστροφικό κόφτη. 
 • Ραπτομηχανή.  
 • Χαρτί περιτυλίγματος με αριθμημένο (προαιρετικά)
 • Σίδερο.
 • Και μπόλικη φαντασία.

Ιδιαίτερες δεξιότητες δεν κρίνονται αναγκαίες. Είναι ένα project εύκολο και γρήγορο ακόμη και για αρχάριους. 

Πάμε στη διαδικασία. 

 1. Πρώτο και κυριότερο, διάλεξε το κατάλληλο ύφασμα για 'σένα. Το θες αφράτο και χνουδωτό, που ταιριάζει και στην εποχή, ή πιο σταθερό και κλασσικό; Ό,τι και αν ψάχνεις, θα το βρεις στο eshop μας: www.yfasmatakesidis.gr, σε εξαιρετικές ποιότητες, μια μεγάλη γκάμα υφών και στις πιο απίστευτες τιμές της αγοράς. 
 2. Πάρε σωστά μέτρα. Αν μετρήσεις τις προηγούμενες μαξιλαροθήκες, είσαι εντάξει. Αν μετράς το ίδιο το μαξιλάρι όμως, πρόσεξε. Τα μαξιλάρια έχουν όγκο. Το να ράψεις επακριβώς στο μήκος και το πλάτος του μαξιλαριού σου, μετά το γέμισμα, θα οδηγήσει σε μια μάλλον “σφιχτή” θήκη. Δεν είναι κακό, αλλά έχει να κάνει με το τι θέλεις.
  *Για να μιλήσουμε με νούμερα, ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να φτιάξουμε μια μαξιλαροθήκη μεγαλούτσικη, 50x50. Στη μπροστινή όψη, πρόσθεσε 2.5 εκατοστά σε κάθε πλευρά για το ράψιμο. Αυτό σημαίνει, θα κόψεις 55x55. Για τις πίσω κόβεις δύο κομμάτια 52.5x38 και 52.5x30. Ο αέρας που αφήνουμε θα είναι αρκετός για να φτιάξουμε σωστά τον “φάκελο”. (1η εικόνα) 
 3. Αν αποφάσισες τις διαστάσεις, κόψε ένα “κάδρο” χρησιμοποιώντας το χαρτί περιτυλίγματος. Εάν με άκουσες και πήρες αριθμημένο, τότε το ίδιο το πλέγμα σε καθοδηγεί να κόψεις ευθείες. Αυτό το κάδρο, θα σε βοηθήσει πολύ, ειδικά αν έχεις επιλέξει ένα εμπριμέ σχέδιο, όπως φλοράλ/ζακάρ/μπροκάρ, αφού έτσι μπορείς να δεις την τοποθέτηση των μοτίβων. Είναι προτιμότερο από το να το αφήσεις στην τύχη, να κόψεις ένα κομμάτι και να συνειδητοποιήσεις ότι τα βασικά σου σχέδια δεν είναι κεντραρισμένα όπως θα ήθελες.  (2η εικόνα) 
 4. Κόψε το ύφασμα.
 5. Σιδέρωσε καλά τα κομμάτια σου. Δεν είναι απαραίτητο αλλά θα σε βοηθήσει πολύ στο ράψιμο αργότερα. 
 6. Ξεκινάμε ράψιμο. Πάρε τα δύο κομμάτια της πίσω όψης. Στη μικρή τους πλευρά (38 και 30 αντίστοιχα), διπλώνουμε 2,5 εκατοστά και σιδερώνουμε. Έπειτα, διπλώνουμε ξανά 2,5 εκατοστά και ξαναδιδερώνουμε για να έχουμε καθαρά τελειώματα. Κι έπειτα το γαζώνουμε για να σταθεροποιηθεί.  (3η εικόνα) 
  Βάζουμε την μπροστινή όψη πάνω στον πάγκο, με την καλή πλευρά προς το μέρος μας (θα τη ράψουμε ανάποδα για να κρυφτούν οι ραφές). Από πάνω του τοποθετούμε τα δύο άλλα κομμάτια. Προσέχουμε για τα πίσω κομμάτια το μεγαλύτερο να είναι τοποθετημένο κάτω από το μικρό και το γαζί που κάναμε να κοιτάζει εμάς.  (4η εικόνα) 
  Ευθυγραμμίζουμε καλά και το στερεώνουμε με βελόνες ή παραμάνες, ή με όποιον τρόπο μας βολεύει. Το περνάμε στη μηχανή, και θυμόμαστε να γαζώσουμε 2,5 εκατοστά μέσα, όπως υπολογίζαμε. 
 7. Αφού τελειώσουμε, κόβουμε διαγώνια τις γωνίες, για να μην κάνουν εξογκώματα αφού το γυρίσουμε τα μέσα έξω. Προσοχή, να μην κόψουμε το γαζί μας. 
 8. Το γυρνάμε ανάποδα, και ντύνουμε το μαξιλάρι μας. 

 

Είμαστε έτοιμοι!

Τον καναπέ σου θα κοσμούν πλέον δικά σου, μοναδικά κομμάτια και πίστεψέ με, θα σου αλλάξουν τη διάθεση. Στοιχηματίζω μάλιστα, πως αφού κάνεις το πρώτο και δεις πόσο εύκολο είναι, θα ψάχνεις μαξιλάρια για να ντύσεις!   

X