Μετάξι, Βελούδο και Βισκόζη. Μαθαίνω τα υφάσματά μου Part 1.

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Το να διαλέξεις ύφασμα για το επόμενο ραπτικό project σου, οικιακό ή ενδυματολογικό, δεν είναι εύκολη διαδικασία. Με την πληθώρα των υφασμάτων που κυκλοφορούν (ρίξε αν θέλεις μια ματιά εδώ και θα καταλάβεις) κάποιος όχι τόσο εξοικειωμένος με τις ιδιότητες που φέρει κάθε ένα από αυτά, μπορεί κάλλιστα να μπερδευτεί. Και αν το ύφασμα δεν είναι σωστό, τότε δίνουμε λίγες πιθανότητες στο project σου να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.


Άρα τι πρέπει να κάνεις;

Πρέπει να ξέρεις τα υφάσματά σου! Διάβασε παρακάτω αυτό που σου έχω ετοιμάσει και πιστεύω πως θα έχεις μια πολύ καλύτερη εικόνα για 3 βασικά πραγματάκια στο τέλος αυτού του άρθρου.

Ξεκινάμε;

Αισθησιακό Βελούδο.  

Το βελούδο είναι ένα πολύ απαλό και μαλακό ύφασμα, μεσαίου βάρους και με πλούσια, αριστοκρατική υφή. Ξεχωρίζει πανεύκολα όπου και να το τοποθετήσεις για την υπέροχη γυαλάδα και τον χαλαρό, πανέμορφο κυματισμό του. Οπότε αν θέλεις να τραβήξεις το μάτι, είναι μια πολύ καλή λύση. Είναι πολύ δημοφιλές στη βραδινή ένδυση και την κατασκευή ρούχων για ειδικές περιστάσεις, πράγμα διόλου περίεργο αν αναλογιστεί κανείς πως αρχικά κατασκευάστηκε από μετάξι. Πλέον βέβαια χρησιμοποιούνται και άλλα είδη υφασμάτων στην κατασκευή του (βαμβάκι, λινό, μαλλί, μοχέρ και άλλες συνθετικές ίνες), καθιστώντας το λιγότερο κοστοβόρο και κομματάκι πιο προσφιλές για καθημερινή ένδυση. Δεν είναι τυχαίο που κυριάρχησε πρόσφατα και στις τάσεις της μόδας! Το βελούδο όμως, είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένο με την οικιακή διακόσμηση, αφού χρησιμοποιείται ευρέως για ταπετσαρίες, κουρτίνες, μαξιλάρια και άλλα, δίνοντας μια άλλη πνοή στον χωρό. Το αν αυτή θα είναι λίγο πιο κλασσική και αυστηρή ή μοντέρνα και σύγχρονη, εξαρτάται από το τι θα επιλέξεις για να το πλαισιώσεις και σε τι χρωματισμούς θα το επιλέξεις. 
Στα θετικά του πρέπει να καταμετρήσουμε, πέρα από την πληθώρα των χρήσεών του και την αισθητική ανωτερότητα που το χαρακτηρίζουν, και την καλή μονωτική του ικανότητα. 
Στα αρνητικά του οφείλουμε μάλλον να αναφέρουμε πως είναι ιδιαίτερα αγαπητό στη σκόνη (πράγμα που οι νοικοκυρές γνωρίζετε πολύ καλά) και χρειάζεται ειδική μεταχείριση στο καθάρισμα για να αντέξει στον χρόνο. Κανείς δεν είναι τέλειος όμως!  

Αέρινο Μετάξι.

Το μετάξι τώρα είναι ο Βασιλιάς των υφασμάτων. Είναι μια φυσική ίνα που παράγεται από τους μεταξοσκώληκες -έντομα- ως υλικό για τις φωλιές και τα κουκούλια τους. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, αν ο σχετικός θρύλος λέει αλήθεια, είναι πως ανακαλύφθηκε κατά τύχη από έναν Κινέζο αυτοκράτορα (σιγά μην το ανακάλυπτε χωρικός!) όταν εκείνος βρήκε έκπληκτος ένα κουκούλι μέσα στο ποτήρι του τσαγιού του! Εκείνος τράβηξε λοιπόν τις πρώτες ίνες μεταξιού κατά τα λεγόμενα και φυσικά δεν ήπιε ποτέ εκείνο το τσάι. Αν αφήσουμε όμως τους μύθους και τους θρύλους και γυρίσουμε πίσω στην πραγματικότητα, ένα πράγμα είναι σίγουρο: το μετάξι είναι στο μυαλό όλων μας συνώνυμο της απαλότητας, της κομψότητας και της πολυτέλειας. Μέσα στις εξαιρετικές ποιότητές του, συγκαταλέγονται η υπέροχη γυαλάδα, το πανέμορφο ντραπάρισμα και η αιθέρια ελαφρότητά του. Χρησιμοποιείται για επίσημη ενδυμασία, αξεσουάρ, κλινοσκεπάσματα, ταπετσαρίες και άλλα.
Στα θετικά του θα πρέπει να σημειώσουμε πως είναι υποαλλεργικό, έχει θερμορυθμιστικές ιδιότητες, αναπνέει, βάφεται εύκολα, είναι βιοδιασπώμενο και ανακυκλώσιμο. 
Στα αρνητικά του, όσο φυσικό και αν είναι ως προϊόν, δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που θα λέγαμε σήμερα πλέον “vegan”. Απαιτούνται μερικές χιλιάδες μεταξοσκώληκες για να παράγουν μόνο μια πολλή μικρή ποσότητα. 

Κι εδώ θα κάνουμε ένα ιδιότυπο πάντρεμα με τα προηγούμενα.

Βισκόζη η Πολυδιάστατη. 

Όχι ακριβώς στον αντίποδα, αλλά ούτε και πλάι στο μετάξι, κάπου στη μέση θα βάζαμε τη βισκόζη. Είναι ένας ημι-συνθετικός τύπος υφάσματος ρεγιόν, φτιαγμένο από ξυλοπολτό -ναι, καλά διάβασες!- που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του μεταξιού. Και τώρα θα μου πεις, μοιάζει το μετάξι που τόσο εκθειάσαμε νωρίτερα με κάτι που παράγεται από ξυλοπολτό; Και θα σου απαντήσω πως σε αυτή σου την απορία έγκειται και η δυσκολία που έχουμε να το κατατάξουμε σαν ύφασμα στα αμιγώς φυσικά ή τεχνητά υφάσματα. Οπτικά, είναι πολύ κοντά σ' ένα μεταξωτό ύφασμα αφού έχει παρόμοιο κυματισμό και αίσθηση με το πολυτελές υλικό, αναπνέει σαν το βαμβάκι και κοστίζει σαφώς λιγότερο. Καταλαβαίνεις λοιπόν πως η βισκόζη είναι ένας χαμελέων των υφασμάτων και γι αυτό χρησιμοποιείται σε projects που έχουν να κάνουν με ένδυση σε μπλούζες, φορέματα και μπουφάν, μέχρι στο σπίτι σε χαλιά και ταπετσαρίες. Στα αρνητικά της θα αναφέραμε ότι θέλει ως επί το πλείστον στεγνό καθάρισμα, έχει πολύ καλή απορροφητικότητα που την κάνει ευαίσθητη σε λεκιάσματα και είναι ύφασμα που θέλει τρυφερότητα στον χειρισμό, αλλιώς μπορεί να ξεχειλώσει. 

Αυτά σου είχα για σήμερα. Τώρα αν ήδη έχεις αρχίσει να σκαρώνεις στο μυαλό σου το επόμενό σου εγχείρημα, μην ξεχάσεις να ρίξεις μια ματιά στη μεγάλη συλλογή υφασμάτων του ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΚΕΣΙΔΗΣ. Δεν θα βγεις χαμένη!


 

X