Γιατί να διακοσμήσεις τον χώρο σου;

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Οι εποχές περνάνε και ο άνθρωπος έχει την τάση να βαριέται τα "κεκτημένα" και να ψάχνει για το καινούριο. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, όσο δεν τείνει προς την απληστία, ενώ πολλές φορές είναι αυτή η δύναμη που μας ωθεί στο να βελτιωνόμαστε και να βελτιώνουμε τις συνθήκες και την ποιότητα της ζωής μας. Δεν είναι λίγοι αυτοί, που αυτή την ορμή την εκφράζουν αλλάζοντας τον χώρο τους, κάνοντας προσθήκες και βελτιώσεις, αλλάζοντας από ένα απλό σεντόνι ή ριχτάρι, μέχρι τη συνολική αναδόμηση της αισθητικής του χώρου. Και όσο επιφανειακό και αν μοιάζει αυτό, το θέμα της διακόσμησης είναι αρκετά βαθύτερο ακόμη και όταν δεν το αντιλαμβανόμαστε. Γιατί; Αυτό θα δούμε σήμερα. 

Όλα έχουν να κάνουν με το πώς βιώνουμε τον χώρο μας. 


Αισθήσεις

Είναι μάλλον το πιο προφανές αλλά και πέρα για πέρα αληθινό. Τα σπίτια μας είναι φτιαγμένα/διακοσμημένα για να ερεθίζουν τις αισθήσεις μας. Τα μοτίβα, τα χρώματα, ο φωτισμός και η διάταξη των αντικειμένων στον χώρο προσελκύουν τα μάτια. Λουλούδια ή κεριά και άλλου είδους έλαια απευθύνονται στη μύτη. Οι υφές μιλάνε στην αφή. Η μουσική, μια συνομιλία ή ακόμη και η απόλυτη σιωπή στα αυτιά. Φαγητά και ποτά, εύκολα καταλαβαίνουμε πως προσανατολίζονται στη γλώσσα. Το ιδανικό σπίτι δεν πρέπει να στερείται καμίας εκ των παραπάνω αισθητικών απολαύσεων. Αυτές είναι οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες πατάμε φτιάχνοντας ή διακοσμώντας τον χώρο μας. Αλλά μπορεί κάποιος να τρώει το ίδιο φαγητό και να παίρνει την ίδια ευχαρίστηση από αυτό κάθε μέρα; Μάλλον όχι. Και όταν οι αισθήσεις αρχίσουν να βρίσκουν "άνοστο" το αποτέλεσμα, ξέρεις πως ήρθε η ώρα για μια μικρή ανανέωση. 


Χώρος & Χρόνος

Εξίσου σημαντικές αξίες και οι δύο, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία. Με τον χώρο σε αυτό το σημείο δεν μιλάμε γενικά, αλλά ειδικά για το τι χώρος μένει για εμάς αφού τελειώσει η τοποθέτηση όλων των αντικειμένων που στο μυαλό μας τουλάχιστον συνθέτουν το ιδανικό δωμάτιο. Όσο μεγάλο και αν είναι αυτό το δωμάτιο, όταν μας μένουν ελάχιστα τετραγωνικά να κινηθούμε μέσα του και να το απολαύσουμε, το αποτέλεσμα θα είναι να νιώθουμε συνεχώς πιεσμένοι και περιορισμένοι. Και αυτό μπορεί να αναχθεί σε ακόμη ειδικότερα πλαίσια και θα παραθέσω ένα παράδειγμα. Είναι χάρμα οφθαλμών ένας ωραίος, αφράτος -ή σκληρός, ανάλογα τα γούστα- καναπές, γεμάτος μαξιλάρια που προσθέτουν υφές και χρώματα και χορταίνουν το μάτι. Αν όμως αυτοί οι στολισμοί κάνουν δύσκολο το να καθίσεις και να χαλαρώσεις σε αυτόν, θα τον ευχαριστηθείς ποτέ πραγματικά; Βγάλε μερικά μαξιλάρια και πρόσθεσε ένα ριχτάρι. Τα οπτικά ερεθίσματα θα παραμείνουν δυνατά, αλλά ο χώρος σου θα έχει μεγαλώσει.

Ο χρόνος έχει να κάνει κυρίως με αυτό που αποπνέουν τα αντικείμενα που έχεις διαλέξει. Έπιπλα αντίκες, βελούδο, μπροκάρ ή ζακάρ υφάσματα, θα δώσουν στον χώρο σου μια νότα αλά παλαιά. Έντονα χρώματα, μοντέρνα κάδρα και λινάτσες θα τον κάνουν να μοιάζει νέος και φρέσκος. Ένας συνδυασμός των δύο θα φέρει καινούριες ισορροπίες. Επειδή όμως κάθε αισθητική κάτι εξυπηρετεί (η μοντέρνα σε κάνει να νιώθεις νέος και ζωντανός-η βίντατζ προσφέρει ένα συναισθηματικό δέσιμο με εποχές που για κάποιο λόγο σε κάνουν να νιώθεις ζεστασιά), δεν είναι κακό να πειράζεις τις αναλογίες, ανάλογα με το τι έχεις ανάγκη την εκάστοτε περίοδο. 


Συναίσθημα ή Ανάμνηση

Ακόμη και το μικρότερο αντικείμενο μέσα στον χώρο μας, κουβαλάει πάνω του κάτι από τα παραπάνω δύο. Απλά την ανάμνηση του πώς αποκτήθηκε, ένα συναίσθημα για αυτόν που μας το προσέφερε, τη θύμηση μιας γενικότερης συναισθηματικής κατάστασης μιας περιόδου. Ανάλογα τη φάση στην οποία βρισκόμαστε, θέλουμε ή δεν θέλουμε να θυμόμαστε κάποια πράγματα. Κι έτσι όταν για παράδειγμα νιώθουμε λίγο πεσμένοι, ωθούμαστε στο να αλλάζουμε τη διακόσμηση, ενισχύοντας τα θετικά συναισθήματα και αναμνήσεις και ελαχιστοποιώντας αυτά που μας κάνουν νοσταλγικούς και λίγο πιο υποτονικούς. 


Λειτουργικότητα

Βασική προϋπόθεση για τον χώρο, είναι να εξυπηρετεί τις ανάγκες για τις οποίες προορίζεται. Και αυτό δεν μπορεί να μην έχει να κάνει με τη διακόσμηση. Ένας χώρος τον οποίο έχουμε ντύσει με βαριές κουρτίνες φερειπείν, δεδομένου του ότι θα χαμηλώνει τον φωτισμό, θα μας κάνει πιο νυσταλέους, πιο επιρρεπείς στην χαλάρωση και την ξεκούραση. Ένας χώρος με έντονα χρώματα θα μας γεμίσει ενέργεια και θα μας κάνει πιο δραστήριους. Μπορούμε λοιπόν με τη διακόσμηση να επιρρεάσουμε το πώς λειτουργούμε και πώς αποδίδουμε στον χώρο, απλά πειράζοντας μικρά, αλλά βασικά σημεία της διακόσμησης.   


Αν λοιπόν άρχισες να βλέπεις τη διακόσμηση με άλλο μάτι, και αν ήδη έχεις κάποιες ιδέες για το τι θα μπορούσες να κάνεις για να βελτιώσεις τον χώρο σου, πάρε τον χρόνο σου και σκέψου τι είναι αυτό που χρειάζεσαι. Και αν καταλήξεις στο επόμενο ραπτικό σου project, ένα είναι σίγουρο: στο YfasmataKesidis θα βρεις ακριβώς αυτό που θέλεις, στις ανταγωνιστικότερες τιμές της αγοράς. 

X