Λινό, Βαμβάκι & Τζιν. Μαθαίνω τα υφάσματά μου Part 2.

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Το να διαλέξεις ύφασμα για το επόμενο ραπτικό project σου, οικιακό ή ενδυματολογικό, δεν είναι εύκολη διαδικασία. Με την πληθώρα των υφασμάτων που κυκλοφορούν (ρίξε αν θέλεις μια ματιά εδώ και θα καταλάβεις) κάποιος όχι τόσο εξοικειωμένος με τις ιδιότητες που φέρει κάθε ένα από αυτά, μπορεί κάλλιστα να μπερδευτεί. Και αν το ύφασμα δεν είναι σωστό, τότε δίνουμε λίγες πιθανότητες στο project σου να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. 

Άρα τι πρέπει να κάνεις;

Πρέπει να ξέρεις τα υφάσματά σου! Μέρος δεύτερο για την ενότητα μαθαίνω τα υφάσματά μου και αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με υφάσματα ιδανικά για ένα ζεστό, ελληνικό καλοκαίρι!

Ξεκινάμε;

Λινό το Ελαφρύ

Το λινό είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα, φυσικά υφάσματα που προέρχεται από το φυτό λιναριού.  Κατασκευάζεται από πολύ λεπτές ίνες του εν λόγω φυτού, οι οποίες εξάγονται προσεκτικά, περιστρέφονται σε νήματα και στη συνέχεια υφαίνονται σε μακριά φύλλα από το άνετο, ανθεκτικό ύφασμα που όλοι γνωρίζουμε. Γνωστό ως ισχυρό και απορροφητικό ύφασμα, χρησιμοποιείται ευρέως για κλινοσκεπάσματα επειδή είναι μαλακό, άνετο και στεγνώνει πολύ πιο γρήγορα από το βαμβάκι, καθιστώντας έτσι το λινό, ιδανικό ύφασμα για άτομα που ιδρώνουν όταν κοιμούνται. Όχι μόνο αυτό, αλλά επειδή οι ίνες του είναι σχετικά πορώδεις, είναι εξαιρετικοί αγωγοί θερμότητας. Έτσι, μας κρατούν ζεστούς κατά τους χειμερινούς μήνες ενώ η ιδιότητά του να απορροφά την υγρασία μας βοηθά να διατηρούμαστε στεγνοί και δροσεροί τους θερμότερους μήνες του έτους. 

Πέρα από τα κλινοσκεπάσματα όμως, λινά υφάσματα χρησιμοποιούνται ακόμη στις κουρτίνες και τους επιδέσμους, και αυτό συμβαίνει επειδή είναι ιδανικά στο φιλτράρισμα του φωτός και στο φιλτράρισμα των μικροβίων! Να μην ξεχνάμε επίσης ότι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του λινού είναι ότι είναι εντελώς αντιβακτηριακό. Τα επιβλαβή βακτήρια και άλλα μικρόβια δυσκολεύονται πολύ να επιβιώσουν μέσα στις λεπτές και στενά υφασμένες ίνες. Και τέλος, τα λινά υφάσματα πλένονται εύκολα όπως και τα βαμβακερά. Δεν διστάζουμε λοιπόν να τα πλύνουμε στο χέρι ή να τα πετάξουμε στο πλυντήριο, προσέχοντας μόνο τη θερμοκρασία για να μην μαζέψουν! Πάντως σίγουρα, αν το επιλέξομε, είναι ένα ύφασμα που με ελάχιστη φροντίδα θα μας χαρίσει χρόνια χρήσης για όπου και αν το επιλέξουμε. 


Βαμβάκι το Δροσερό

Το βαμβάκι είναι μάλλον το πιο διαδεδομένο φυσικό ύφασμα για την κατασκευή ενδυμάτων σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 25 εκατομμύρια τόνους να παράγονται ετησίως. Όντας μια φυσική ίνα, το βαμβάκι είναι ανανεώσιμος πόρος και είναι βιο-αποικοδομήσιμο. Με τις ίνες του να περιστρέφονται για να δημιουργήσουν νήματα, παίρνουμε τελικά ένα πολύ μαλακό, άνετο ύφασμα που αναπνέει, ιδανικό για κάθε εποχή. Λίγο πολύ, το βαμβάκι μοιάζει σε αυτό με το λινό και θα μας κρατήσει δροσερούς σε μια καυτή καλοκαιρινή μέρα, ενώ παρέχει ιδανική μόνωση για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Ταυτόχρονα δεν είναι τυχαίο που οι δερματολόγοι το συνιστούν πολύ συχνά, αφού τα βαμβακερά υφάσματα είναι υπο-αλλεργικά και σπάνια προκαλούν ερεθισμούς και άλλες αντιδράσεις. Σε αυτό βοηθά και το γεγονός πως το βαμβάκι δεν έχει καθόλου χημικές ουσίες σε αντίθεση με τις συνθετικές ίνες όπως ο πολυεστέρας. Για όλα τα παραπάνω, ένας τομέας στον οποίο το βαμβάκι κατέχει τα πρωτεία είναι η κατασκευή εσωρούχων. Βέβαια, καθώς τίποτα δεν μπορεί να συγκεντρώνει μόνο θετικά στοιχεία, να πούμε πως το βαμβάκι είναι σαφώς ακριβότερο από τα συνθετικά υφάσματα, μπορεί να μαζέψουν στο στεγνωτήριο, μπορεί να φθαρεί από συνθήκες υγρασίας ή την εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο και θέλει καλό σιδέρωμα. Βέβαια, αν τα βάλουμε κάτω, τα πλεονεκτήματα των βαμβακερών ρούχων υπερτερούν σαφώς έναντι των μειονεκτημάτων, τα οποία μπορούμε εύκολα ν’ αποφύγουμε. 


Βισκόζη η Πολυδιάστατη

Εδώ δεν θα πλατειάσω, αφού τα της βισκόζης τα έχουμε δει σε προηγούμενο άρθρο το οποίο μπορείς να βρεις εδώ. Δεν θα μπορούσα ωστόσο να μην την αναφέρω στα υφάσματα που ενδείκνυνται για την καλοκαιρινή σεζόν. 


Τζιν το Παρεξηγημένο

Και λέω παρεξηγημένο γιατί όσο περίεργο και αν ακούγεται, το τζιν είναι ένα από τα υφάσματα που λειτουργούν πολύ καλά το καλοκαίρι. Aυτό επειδή κατασκευάζεται από βαμβάκι, και έτσι είναι ένα ύφασμα το οποίο αναπνέει και απορροφά πολύ αποτελεσματικά τον ιδρώτα. Ο μόνος λόγος που δεν θα μείνουμε πολύ σε αυτό -πέραν του ότι είναι διάσημο από μόνο του για τις χρήσεις του-  είναι πως όντας βαρύτερο συνήθως σαν ύφασμα, οι περισσότεροι το αποφεύγουν τους πολύ ζεστούς μήνες. Θα έχουμε κι άλλη ευκαιρία να μιλήσουμε για το αγαπημένο σε όλους denim!


Αυτά σου είχα για σήμερα. Τώρα αν ήδη έχεις αρχίσει να σκαρώνεις στο μυαλό σου το επόμενό σου εγχείρημα, μην ξεχάσεις να ρίξεις μια ματιά στη μεγάλη συλλογή υφασμάτων του ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΚΕΣΙΔΗΣ και ιδιαίτερα την Συλλογή Άνοιξη-Καλοκαίρι.

X