Our Blog

Let's Sew Our Ideas Together

Πάρε σωστές μετρήσεις για τα ρούχα σου

Πάρε σωστές μετρήσεις για τα ρούχα σου

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021
Το να πάρεις σωστά μέτρα για το επόμενο ραπτικό project σου, είναι το δεύτερο μόλις βήμα για ένα σωστό αποτέλεσμα, όπως ακριβώς το θέλεις. Το πρώτο είναι να σιγουρευτείς πως προμηθεύτηκες τα ποιοτικότερα υφάσματα της αγοράς, γιατί σαν την καλή πρώτη ύλη...δεν έχει. 
Πάρε σωστές μετρήσεις για τα ρούχα σου
Πάρε σωστές μετρήσεις για τα ρούχα σου

Το να πάρεις σωστά μέτρα για το επόμενο ραπτικό project σου, είναι το δεύτερο μόλις βήμα για ένα σωστό αποτέλεσμα, όπως ακριβώς το θέλεις. Το πρώτο είναι να σιγουρευτείς πως προμηθεύτηκες τα ποιοτικότερα υφάσματα της αγοράς, γιατί σαν την καλή πρώτη ύλη...δεν έχει. 

Φυσικά έπονται και άλλα, μα αυτή τη φορά θα επικεντρωθούμε στο πώς θα είσαι σίγουρη/ος πως έχεις όλες τις απαραίτητες μετρήσεις προτού ξεκινήσεις να κόβεις.


**Στο τέλος του άρθρου, στο επισυναπτόμενο αρχείο μπορείς να βρεις τις συχνότερες μετρήσεις και να το χρησιμοποιήσεις για όλα σου τα project εκτυπώνοντάς το για να το έχεις.  Μελέτησέ το με την ησυχία σου και πάμε να ανακεφαλαιώσουμε μερικά “σκοτεινά” σημεία, εύκολα tips και γενικές οδηγίες**


Στηθόδεσμος

Οι περισσότεροι θα σου πουν ένα μεγάλο, ηχηρό ναι. Δεν είναι απόλυτα σωστό και αυτό. Το πρώτο που πρέπει να σκεφτείς είναι τι συνήθειες έχεις. Αν δεν συνηθίζεις να φορά στηθόδεσμο στην καθημερινότητά σου, τότε σωστότερο για ένα ωραίο fit είναι να μην φοράς ούτε και στη μέτρηση. Αλλιώς, αν φοράς ή σκοπεύεις τουλάχιστον να βάλεις με το ρούχο που ετοιμάζεσαι να ράψεις, εκεί τα πράγματα αλλάζουν. Προσοχή εδώ! Οι περισσότερες γυναίκες έχουν δύο κατηγορίες σουτιέν στη ντουλάπα ή το συρτάρι τους: εκείνα τα χαλαρά, τα πιο μαλακά που είναι ιδανικά για μέσα στο σπίτι και τα άλλα, εκείνα που συγκρατούν καλύτερα το στήθος και τα προτιμούν για τις εξόδους. Στη μέτρηση λοιπόν, δεν θα βάλεις αυτό που απλά σε κάνει να νιώθεις άνετα.


Μέση

Σε κάποιους ανθρώπους ξεχωρίζει εύκολα, σε κάποιους άλλους πιο δύσκολα. Κι εκεί τα πράγματα καμιά φορά μπερδεύονται. Κατά γενικό κανόνα, μέση μετράμε στο λεπτότερο σημείο του κορμού. Και αν και αυτό διακρίνεται δύσκολα, ξεκίνα με το μάτι, σε κάποιο σημείο που φαντάζει σωστό, και δοκίμασε να μετακινήσεις πάνω-κάτω τη “θηλιά” που έφτιαξες, κρατώντας τα μάτια σου στη μέτρηση. Οι αριθμοί θα σου δείξουν πόσο “κόβει” τελικά το μάτι σου! 


Ώμοι

Άλλη μια συνηθισμένη παρανόηση γι’ αυτούς/αυτές που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη ραπτική. Ώμους για τα ρούχα μετράμε από κόκαλο σε κόκαλο και ακολουθώντας το τόξο που δημιουργείται -όχι ίσια. Για να το κάνουμε και λίγο πιο εύκολο, σκέψου πώς θα ήταν τα πράγματα αν λείπανε εντελώς τα χέρια. Πού θα σταματούσαν τότε οι ώμοι; Άλλο ένα απλό κολπάκι είναι να αναλογιστείς από πού θα ξεκινήσεις να μετράς για τα μανίκια. Ό,τι περισσεύει, είναι ώμος! 


Μανίκια

Δεν υπάρχουν στάνταρ μετρήσεις για κοντομάνικα, τρία τέτερτα και άλλων ειδών μανίκια, δεδομένου του ότι δεν μπορεί να έχουμε την ίδια μέτρηση για έναν άνθρωπο δύο μέτρα και έναν αρκετά κοντύτερο. Οπότε εκεί πάμε ανάλογα το γούστο και το τι θέλουμε να πάρουμε ως αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά, αν έχεις βάλει πλώρη για μανίκι που θα κατέβει από τον αγκώνα και χαμηλότερα, φρόντισε στη μέτρηση να έχεις λυγισμένο ελαφρώς το χέρι. Σε αντίθετη περίπτωση από το τελικό αποτέλεσμα θα υπολείπονται ορισμένοι πόντοι. 


Παντελόνια

Είναι λίγο πιο ιδιότροπα project και δε συνιστώνται για αρχάριους αλλά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Όπως και σε φούστες/φουστάνια κ.τ.λ δεν θα μετρήσεις απαραιτήτως τη μέση. Συγκεκριμένα θα μετρήσεις την περιφέρεια του σημείου στο οποίο θέλεις να ξεκινά το ρούχο. Κι έπειτα για τα πόδια, αν οραματίζεσαι ένα υπέροχα εφαρμοστό παντελόνι, εκτός της περιφέρειας, θα μου μετρήσεις μηρούς, γόνατα και αστραγάλους. Ωστόσο στον αστράγαλο προσοχή! Αν δεν αφήσεις ικανό περιθώριο, η πατούσα δεν θα χωρέσει ποτέ να περάσει από το άνοιγμα. Τέλος, δεν θα ξεχάσεις να μετρήσεις και το ύψος του καβάλου!


Γενικά tips 

  • Βάλε κάποιον άλλον να σε μετρήσει ∙ μην το κάνεις μόνη/ος. 
  • Στάσου ίσια, με τα πόδια να ακουμπούν μεταξύ τους και ανέπνεε κανονικά.
  • Μη ρουφιέσαι.
  • Κράτα σε κάθε μέτρηση ένα δάχτυλο μέσα από τη μεζούρα. (στο λαιμό παραπάνω) 
  • Στις μετρήσεις κορμού, γοφών, μηρών, στήθους κ.τ.λ. κράτα τη μεζούρα παράλληλα στο έδαφος.
  • Στα σημεία που δεν είναι παντού ίδια, όπως μπράτσο, μηροί, περιφέρεια, στήθος, μέτρα πάντα το πιο “γεμάτο” σημείο. 
  • Βάλε το παπούτσι με το οποίο θα συνοδέψεις το εκάστοτε ρούχο αν πρόκειται για παντελόνι, μακριά φούστα κ.α. 
  • Διασκέδασέ το!

Αν λοιπόν τώρα ξεκινάς, ελπίζω να σε βοήθησα, και αν πάει ήδη καιρός από τότε που έραψες το πρώτο σου ρούχο, ρίξε μια ματιά εδώ και θα με θυμηθείς. 

Και το αρχείο που σου έταξα! « Διάγραμμα Μετρήσεων »

WRITTEN BY

Yfasmata Kesidis Team

2310 783423
X