Ράψε μια υπέροχη μπλούζα σε λιγότερο από 10 λεπτά!

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021
Ράψε μια υπέροχη μπλούζα σε λιγότερο από 10 λεπτά!

Για να είσαι λοιπόν εδώ, έχεις το μικρόβιο της ραπτικής μέσα σου. Αλλά δεν θα απευθυνθώ μόνο σε 'σένα που ασχολείσαι συστηματικά και αρκετό καιρό με αυτό. Το σημερινό σχέδιο μπορεί να το κάνει εύκολα ακόμη και κάποιος/α πιο αρχάριος/α. Έχει ελάχιστα κοψίματα και ακόμη λιγότερα γαζιά.


Μιλάμε για μία μπλούζα η οποία θα σου πάρει πολύ λιγότερο από μισή ώρα για να την τελειώσεις και επιπλέον θα μπορεί να φορεθεί σε ένα εύρος μεγεθών από S-M μέχρι L-XL, στις διαστάσεις που θα σου δώσω”.


Φυσικά αν θέλεις, μπορείς να το προσαρμόσεις, χρησιμοποιώντας μετρήσεις από δικές σου μπλούζες, αν και κάτι μου λέει πως δεν θα σου χρειαστεί.


Πριν αρχίσουμε, ελπίζω να έχεις προμηθευτεί το ύφασμα που θα χρησιμοποιήσεις από το www.yfasmatakesidis.gr. Γιατί όπως πάντα λέμε, το αποτέλεσμα στηρίζεται στην καλή πρώτη ύλη. Συμβουλή δική μου, διάλεξε κάτι που να δείχνει εξίσου όμορφο και από μέσα. Θα καταλάβεις γιατί στην πορεία.


Πήρες αυτό που ήθελες; Ωραία, ξεκινάμε! Στο τέλος αυτού του άρθρου σου έχω ετοιμάσει το "πατρόν" σε δύο μορφές αρχείου. Άνοιξέ το στο διπλανό παράθυρο προτού συνεχίσεις να διαβάζεις!


Θα χρειαστούμε ένα τετράγωνο κομμάτι ύφασμα, διαστάσεων 110x110 cm. (εικόνα 1)

  • Το απλώνουμε στον πάγκο και διπλώνουμε από τη μία μύτη στην απέναντι, δημιουργώντας ένα τρίγωνο. (εικόνα 2)


Σε αυτό το σημείο θα σου συνιστούσα να αντιγράψεις επακριβώς τα σχεδιαγράμματα, καθώς το ποια μύτη διπλώνουμε ή από πού το κοιτάμε, παίζει σημαντικό ρόλο.


  • Στην κορυφή που φαίνεται στην εικόνα 3, μετράω διαγώνιο 50cm και μαρκάρω μόνο το σημείο (1).

  • Έπειτα μετρώ από τη μύτη μέχρι το (1). Όσο μου βγει, το μετρώ και στην δεύτερη πλευρά και μαρκάρω το σημείο (2).


ΠΡΩΤΟ ΚΟΨΙΜΟ


  • Κόβω ίσια από το (1) στο (2).(εικόνα 4)


Μην σε απασχολεί αν δεν είναι το χέρι σου αλφάδι. Με το γαζί θα έρθουν όλα και θα σιάξουν!


Το μπροστινό τμήμα της μπλούζας θα βγει περίπου 55cm σε μάκρος. Αν το θέλεις παραπάνω, θα ξεκινήσεις με ένα μεγαλύτερο τετράγωνο. Θα σου πρότεινα όμως να πειραματιστείς πρώτα με αυτό και μετά να δοκιμάσεις ό,τι άλλο θέλεις, έχοντας πάρει πια τον αέρα.


  • Διπλώνουμε την πλευρά Α πάνω στην πλευρά Β. (εικόνα 5)

  • Μετράω 10cm όπως φαίνεται στην εικόνα 6 και μαρκάρω το καινούριο σημείο (1). Αυτό είναι για τη λαιμόκοψη.

  • Από εκεί που σταμάτησα μετράω και μαρκάρω άλλα 11cm για το σημείο (2).Αυτό είναι για τον ώμο.

  • Από το σημείο (2) μετράω και μαρκάρω (3) διαγώνια στα 20cm (εικόνα 7), για τη μασχάλη.


ΔΕΥΤΕΡΟ & ΤΡΙΤΟ ΚΟΨΙΜΟ


  • Κόβω με καμπύλη από (2) στο (3). (εικόνα 8)

  • Από το (1) κόβω μια λεπτή λωρίδα πάχους 2.5cm.(εικόνα 9). Προσοχή! Ξεκινάω με γλυκιά καμπύλη και όχι ευθεία κάτω. Αυτό το κομμάτι είναι για την πίσω όψη της λαιμόκοψης.

  • Από το (1) μετράω διαγώνια 15cm και μαρκάρω (εικόνα 10).


Και τώρα λίγο την προσοχή σου.


Αυτή τη στιγμή αν μετρήσω θα δω ότι στο σημείο που δουλεύω, έχω 4 στρώσεις ύφασμα έτσι όπως το έχω διπλωμένο. Για το κόψιμο που θα κάνουμε τώρα λοιπόν, θα πιάσουμε μόνο τις 2 επάνω!


ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΟΨΙΜΟ


  • Κόβουμε πάλι με γλυκιά καμπύλη. (εικόνα 11).


Τελειώσαμε με την επάνω πλευρά (λαιμός, ώμοι, μασχάλες).


ΠΕΜΠΤΟ ΚΟΨΙΜΟ


  • Κοιτάζοντας κάτω, θα δούμε πως μας έχει μείνει μια “αιχμηρή μύτη”. Θα την μαλακώσουμε όσο εμείς θέλουμε (εικόνα 12). Αυτό το κομμάτι θα είναι το τελείωμα της πίσω πλευράς της μπλούζας, η οποία θέλουμε να είναι λίγο πιο μακριά από την εμπρόσθια και να πέφτει με μια γλυκιά καμπύλη.


Τέλος και με το κάτω μέρος. Πάμε για τα γαζώματα!


  • Ανοίγω πέρα για πέρα το ύφασμά μου πάνω στον πάγκο με την καλή πλευρά να μην με κοιτάζει. Γαζώνω τις δύο όψεις του λαιμού και τις μασχάλες (όχι τους ώμους ακόμη). Για το γαζί μου, διπλώνω τις άκρες ένα δάχτυλο περίπου ώστε να μη βλέπω ξέφτια και ανωμαλίες που προήλθαν από το ψαλίδι, και προσέχω να πάρω μια καθαρή και ίσια γραμμή.

  • Κάνω το ίδιο ακριβώς κάνω και σε όλο το μήκος της κάτω πλευράς.

  • Αφού τελειώσω, γυρίζω το ύφασμά μου από την ανάποδη, με την καλή πλευρά να κοιτάζει προς τα εμένα.

  • Ενώνω τις μπροστινές με τις πίσω όψεις των ώμων και τις γαζώνω μεταξύ τους.


Είναι πια σαν να έχω φτιάξει ένα γιλέκο.


Και σε αυτό το σημείο θα σου πω το εξής. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ίδιο πατρόν και να σταματήσεις εδώ. Θα μου γαζώζεις και την κάθετη ραφή στη μέση και θα έχεις μια πολύ όμορφη ζακέτα. Αν θες προσθέτεις και κουμπιά. Αν όχι, μπορείς να βάλεις μια ζώνη δική σου ή να πάρεις μια ιδέα για ζώνη από αυτά που θα πούμε παρακάτω.


Συνεχίζουμε λοιπόν με το δικό μας σχέδιο.


  • Φέρνουμε τα δύο κομμάτια του “γιλέκου” και τα ενώνουμε στη μέση. Γαζώνουμε μεταξύ τους για να κλείσουμε τη μπλούζα μας.


Αν τη γυρίσεις από την καλή, θα δεις πως έχεις φτιάξει μια μπλούζα “μπόλικη” που θα λέγαμε. Γι αυτό ακριβώς είναι κατάλληλη για πολλά μεγέθη. Δεν θα την αφήσουμε όμως έτσι. Θα ενσωματώσουμε στο σχέδιό μας δυο υπέροχα ζωναράκια, πανεύκολα, που θα έρθουν να στρώσουν πολύ όμορφα το μπροστινό μέρος κάνοντας ένα όμορφο ντραπέ εφέ πίσω και στα πλάγια.


  • Μετράω 30cm από το κέντρο του ώμου προς τα κάτω, κατεβαίνοντας κάθετα. Επίσης μετρώ 12.5cm από την κεντρική ραφή και μαρκάρω. (εικόνα 13). Αυτό το κάνω και για τους δύο ώμους.


  • Κι έπειτα παίρνω δυο λωρίδες από το ύφασμα που μου περίσσεψε. Το μάκρος της κάθε μίας, έχει να κάνει με το σώμα μας. Αυτά τα δύο κομμάτια θα δέσουν πίσω στην πλάτη, οπότε θέλουμε να είναι αρκετά μακριά για να κάνουν έναν ωραίο δέσιμο, αλλά όχι πολύ μακριά ώστε να φτάνουν χαμηλότερα από την μπλούζα. Φάρδος περίπου 7.5cm.

  • Τα απλώνουμε στον πάγκο, γυρισμένα ώστε να βλέπουμε την καλή πλευρά, τα διπλώνουμε στη μέση κατά φάρδος (τώρα πρέπει να βλέπουμε την πίσω πλευρά του υφάσματος) και γαζώνουμε όλο το μήκος και το ένα από τα δύο μικρά κλεισίματα. Αυτό που φτιάξαμε είναι σαν ένας μακρύς σωλήνας με ανοιχτή μόνο τη μία πλευρά του.

  • Τραβάμε και γυρίζουμε το μέσα έξω.

  • Κι έπειτα παίρνουμε την ανοιχτή πλευρά του σωλήνα μας και τη γαζώνουμε στο τελευταίο μας σημάδι της εικόνας 13.

  • Κάνουμε το ίδιο και για το άλλο κομμάτι.


Εναλλακτικά, μπορούμε αν θέλουμε, να βρούμε αντίστοιχα το κέντρο της μέσης στην πίσω πλευρά, και να ράψουμε και τα δύο κομμάτια της ζώνης εκεί, ώστε να δένει το φόρεμα μπροστά. Βέβαια πρέπει να έχουμε κατά νου ότι εκεί το ντραπάρισμα δεν θα είναι εκεί που το υπολογίζαμε.


Είσαι έτοιμη! Καλοφόρετη η καινούρια μπλούζα!


X