Ράψε τις δικές σου βαμβακερές μάσκες προστασίας

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Και καθώς ο χειμώνας δείχνει να έρχεται σιγά-σιγά με περίεργες ορέξεις, ένα από τα θέματα που επιστρέφει δυναμικά για πολλούς και διάφορους λόγους είναι αυτό της μάσκας. Μπορείς σίγουρα να προμηθευτής μία – σχεδόν παντού πλέον μπορείς να βρεις – αλλά μπορείς και να φτιάξεις τη δική σου, με ύφασμα της επιλογής σου. Αυτό θα δούμε λοιπόν σήμερα. Πώς να ράψεις τη δική σου βαμβακερή, πλενόμενη μάσκα προστασίας. 

Η διαδικασία είναι επιεικώς απλή ακόμη και για αυτούς που δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το “άθλημα” ενώ ταυτόχρονα δεν είναι ούτε χρονοβόρα, ούτε κοστοβόρα. 

Θα χρειαστείς:

  • βαμβακερό ύφασμα της επιλογής σου,
  • υφασμάτινο λάστιχο,
  • διαβήτη ή ένα πιάτο,
  • ένα ψαλίδι,
  • κλωστή και βελόνα.

Πολύ πιθανόν να χρειαστείς και το σίδερό σου, αλλά αυτό φαντάζομαι υπάρχει σε κάθε σπίτι και δεν θα το βάλω στα προ-απαιτούμενα. 

Αν θέλεις, άνοιξε και αυτόν τον μικρό οδηγό για να έχεις μια καλύτερη εικόνα των βημάτων!

Ξεκινάμε;


Αν θα δουλέψουμε με πιάτο για τις διαστάσεις, ενδεικτικά η διάμετρος πρέπει να είναι μία από τις παρακάτω, ανάλογα για ποιον ράβουμε τη μάσκα. 

  • 25-28 cm εάν πρόκειται για ενήλικα
  • 23 cm εάν πρόκειται για έφηβο
  • 20 cm εάν πρόκειται για παιδί

Αντίστοιχα αν υπάρχει διαβήτης, το άνοιγμά του (ακτίνα του κύκλου) θα πρέπει να πέσει στο μισό των παραπάνω διαστάσεων. Δηλαδή:

  • 12,5-14cm για ενήλικα
  • 11,5 cm για έφηβο
  • 10 cm για παιδί


Σχεδιάζουμε λοιπόν και κόβουμε έναν τέλειο κύκλο στο ύφασμά μας, με όποια από τις δύο μεθόδους προτιμάμε.

Τον διπλώνουμε στα  δύο και ξανά στα δύο έτσι ώστε στα χέρια μας να έχουμε ένα “τριγωνάκι” με τέσσερα επίπεδα υφάσματος.

Χωρίζουμε, κόβοντας με το ψαλίδι, τα τέσσερα τρίγωνα και τα ανοίγουμε μπροστά μας.

Τα βάζουμε σε ζευγάρια και τα στοιβάζουμε το ένα πάνω στο άλλο με τις καλές πλευρές να κοιτάζουν η μία την άλλη.

Ράβουμε ή γαζώνουμε την καμπύλη πλευρά σε κάθε ένα από τα δύο τρίγωνά μας από την αρχή μέχρι το τέλος. 

Αφού το κάνουμε, τα ανοίγουμε πάνω στο τραπέζι. Πλέον φαίνεται να έχουμε δύο μάσκες, τις οποίες θα στοιβάξουμε πάλι την μία πάνω στην άλλη, πάλι με τις καλές πλευρές να “βλέπουν” η μία την άλλη.

Τώρα θα ράψουμε την πάνω και την κάτω πλευρά της μάσκας μας, αφήνοντας ένα δάχτυλο άραφτο στο τέλος – πάνω και κάτω – για να μπορέσουμε έπειτα να γυρίσουμε τη μάσκα μας από την καλή.

Αφού βγάλουμε την καλή πλευρά από την τρύπα που έχουμε αφήσει, στρώνουμε καλά τις άκρες ή τις σιδερώνουμε αν χρειάζεται.

Αυτές τις δύο μυτούλες που έχουν σχηματιστεί θα τις διπλώσουμε δύο με τρεις φορές, σαν να ρολάρουμε το ύφασμα, ίσα ίσα για να εξαφανιστεί η μύτη και να φτιάξουμε ένα ωραίο, ίσιο τελείωμα στη μάσκα μας.

Όταν φτάσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, τσακίζουμε και διπλώνουμε μία τελευταία φορά την άκρη, περίπου μισό εκατοστό και ράβουμε την άκρη, φροντίζοντας να αφήσουμε ένα μικρό “αυλάκι”, μέσα από το οποίο θα περάσουμε το λάστιχό μας.

Με τη βοήθεια μιας χοντρής βελόνας, περνάμε το λάστιχο από το “αυλάκι” που δημιουργήσαμε και δένουμε τις άκρες κόμπο, ή τις ράβουμε μεταξύ τους. 

Αυτό ήταν! 

Έχουμε μια ολό-δική μας, βαμβακερή μάσκα προστασίας.

Και τώρα που έμαθες τη διαδικασία, μπορείς να ράψεις για όλη σου την οικογένεια! 



X