Σενίλ. Μαθαίνω τα υφάσματά μου Part 3.

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022
Σενίλ. Μαθαίνω τα υφάσματά μου Part 3.


Η βιομηχανία των υφασμάτων δεν σταματά να εξελίσσεται και να εξελίσσει τα προϊόντα της, ώστε να μας φέρνει συνεχώς είτε κάτι καινούριο είτε μια ωραία παραλαγή των ήδη γνωστών πλέον σε εμάς υφασμάτων. Και αν και αυτό μόνο ως θετικό μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε, πολλές φορές μπορεί να μας φέρει στην αμήχανη θέση να αναρωτιόμαστε "Τι είναι τώρα αυτό;" και "Είναι άραγε καλό" μπροστά σε έναν νέο τίτλο. Αλλά γι' αυτό είμαστε εδώ και σήμερα, με ένα ύφασμα που μας πρωτοσυστήθηκε πρόσφατα (ο χρόνος να θυμάστε είναι σχετικός), μόλις κατά τον 18ο αιώνα. Ο λόγος για το Σενίλ. 


Το όνομα. 

Αν ξεκινήσουμε ετυμολογικά, η λέξη είναι γαλλικής προελεύσεως και σημαίνει κάμπια. Όχι πολύ γοητευτικό, θα συμφωνήσω. Οφείλεται ωστόσο στην υφή που έχει το ύφασμα η οποία κάπως μας θυμίζει το ίσως όχι και τόσο προσφιλές έντομο. Όπως όμως και η κάμπια θα γίνει πεταλούδα, το σενίλ μπορεί πραγματικά να μεταμορφωθεί σε ένα υπέροχο κομμάτι, σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων από χαλιά και μοκέτες, κουβέρτες και μαξιλάρια μέχρι ριχτάρια και άλλα είδη οικιακής διακόσμησης, ομορφαίνοντας τον χώρο μας.


Το υλικό.

Ως τελικό προϊόν, μπορεί να είναι φτιαγμένο από βαμβάκι, μετάξι, μαλλί, ρεγιόν, άλλες συνθετικές ίνες κ.τ.λ. Η σύστασή του σίγουρα θα επηρεάσει σε κάποιο βαθμό και τις επιμέρους ιδιότητές του, ωστόσο το σενίλ σαν τεχνοτροπία φέρει ορισμένα χαρακτηριστικά που λίγο πολύ, είναι κοινά. 

Πάμε να τα δούμε; 


Τα χαρακτηριστικά. 

  1. Είναι μαλακό και αφράτο. Είναι ο τρόπος κατασκευής του τέτοιος που ικανοποιητική ποσότητα υλικού σωρεύεται και περιστρέφεται γύρω από κάθε νήμα προσδίδοντάς του αυτή την ιδιότητα.
  2. Έχει ωραίο ντραπάρισμα. Είναι αυτό του το χαρακτηριστικό ένα από τα σημαντικότερα που κάνουν το σενίλ ολοένα και πιο δημοφιλές στον χώρο των υφασμάτων. 
  3. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό. Ωστόσο έχει μια τάση να μαζεύει ή να ξεχειλώνει και γι' αυτό θέλει πολύ προσοχή στις οδηγίες συντήρησης. 
  4. Μοιάζει ιριδίζον. Δεν έχει να κάνει με το υλικό αλλά με την πλέξη του. Έτσι όπως είναι κατασκευασμένο, μπορεί να πιάνει το φως σε συγκεκριμένες γωνίες, σε συγκεκριμένα σημεία, πράγμα που του δίνει αυτό το αστραφτερό, διακριτικό εφέ. 


Η συντήρηση. 

Εδώ το σενίλ, μπορεί να μας φανεί λίγο ιδιότροπο αλλά έχει τόσες καλές ποιότητες που νομίζω δεν θα μας πειράξει.

  • Πλύσιμο: Το σενίλ προτιμά το πλύσιμο στο χέρι ή το στεγνό πλύσιμο. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να το βάλουμε στο πλυντήριο. Αν το κάνουμε όμως, πρέπει να φροντίσουμε η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 40 βαθμούς, χωρίς πολλές στροφές και στήψιμο.
  • Στέγνωμα: Είναι προτιμότερο να το απλώσεις πάνω από την απλώστρα παρά να το κρεμάσεις για να μην ανοίξει. Το στεγνωτήριο είναι απαγορευτικό σε αυτή την περίπτωση.
  • Σιδέρωμα: Και αυτό θα πρέπει να γίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία.

Με λίγα λόγια, το σενίλ θέλει να είμαστε μαζί του τρυφεροί, τίποτα παραπάνω. 

Και αν όλα αυτά τα ακούς πρώτη φορά, να σου πω πως ήδη μπορεί να έχεις ένα κομμάτι στο σπίτι σου που να είναι φτιαγμένο από αυτό το ύφασμα. Ας πούμε για παράδειγμα, ένα ριχτάρι! Αν όχι, η σειρά με τα σενίλ ριχτάρια του YfasmataKesidis ίσως είναι ένας λόγος να αποκτήσεις το πρώτο. 


Δες τα όλα εδώ. 


Και μην ξεχάσω! Η  νέα συλλογή Φθινόπωρο-Χειμώνας  κατέφτασε! Βρες τα αγαπημένα σου υφάσματα και ας πάρουν φωτιά οι βελόνες και τα ψαλίδια!


X