Our Blog

Let's Sew Our Ideas Together

5+1 Λάθη που πρέπει να αποφύγεις ξεκινώντας τη ραπτική

5+1 Λάθη που πρέπει να αποφύγεις ξεκινώντας τη ραπτική

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022
Είναι πολύ όμορφο και πολύ δημιουργικό να φτιάχνει κανείς τα δικά του ρούχα! Το κακό είναι να φαίνεται πως τα ρούχα που φοράς τα έχεις φτιάξει μόνος σου. Μιλάμε για κακοτεχνίες και λάθη που μπορεί να σε προδώσουν.
5+1 Λάθη που πρέπει να αποφύγεις ξεκινώντας τη ραπτική
5+1 Λάθη που πρέπει να αποφύγεις ξεκινώντας τη ραπτική

Είναι πολύ όμορφο και πολύ δημιουργικό να φτιάχνει κανείς τα δικά του ρούχα! Το κακό είναι να φαίνεται πως τα ρούχα που φοράς τα έχεις φτιάξει μόνος σου. Και όχι, δεν είναι αυτό το άρθρο μια επίθεση στη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα αυτών των κομματιών. Μιλάμε για κακοτεχνίες και λάθη που μπορεί να σε προδώσουν. Γι' αυτό σήμερα, είμαστε εδώ για να επισημάνουμε 5+1 συχνά λάθη που κάνουμε κατά τη δημιουργία ενός ρούχου και μπορεί είτε να μας εκθέσουν, είτε να μας οδηγήσουν σε κατ' εξακολούθηση διορθώσεις που θα μας κοστίσουν και χρόνο αλλά και υλικό, άρα χρήμα.

Πάμε να τα δούμε; 


1. Λάθος ύφασμα

Οι ειδικοί έχουν λόγο που προτείνουν συγκεκριμένα υφάσματα για συγκεκριμένες εργασίες. Αν λοιπόν δεις ότι ένα ύφασμα δίνεται για φόρεμα, είναι πολύ πιθανόν να μην είναι κατάλληλο για ένα κοστούμι, μπορεί όμως να κάνει για μπλούζα και πάει λέγοντας. Και θα μου πεις, αυτή είναι η χαρά της δημιουργίας, εκεί θα κάνεις τη διαφορά, μπλέκοντας υφές, υφάσματα και χρώματα και καταλήγοντας στο δικό σου, μοναδικό item. Ωστόσο, υπάρχουν κανόνες. Όταν προσπαθείς να φτιάξεις ένα ωραίο ντραπέ κομμάτι, ένα σκληρό ύφασμα, όσο καλά και αν ράβεις, δεν θα μπορέσει να αποδώσει το αρχικό σου όραμα. Φυσικά ισχύει και το αντίθετο. Σε ένα σακάκι που θέλεις κάπως να "στέκεται", ένα πολύ μαλακό ύφασμα θα το κάνει να μοιάζει περισσότερο με πιτζάμα. Οπότε, κοιτάμε τις συστάσεις των υφασματεμπόρων προτού καταλήξουμε στο ύφασμα με το οποίο θα δουλέψουμε. 

2. Λάθος στήσιμο. 

Υπάρχουν υφάσματα που είτε από θέμα ποιότητας, είτε από θέμα μοτίβου, απαιτούν μια συνοχή στο στήσιμο. Για να σου δώσω να καταλάβεις τι εννοώ θα πάρουμε ένα πολύ απλό παράδειγμα. Δεν μπορείς να ράψεις ένα ριγέ ύφασμα, αλλού με τις ρίγες οριζόντιες και αλλού κάθετες. Δεν θα έκανες βέβαια ένα τόσο κραυγαλέο λάθος αλλά αυτό πηγαίνει και σε πολλά άλλα μοτίβα που δεν είναι τόσο εμφανής η κατεύθυνσή τους. Μέχρι και το πουά, αν τα dots δεν είναι ολοστρόγγυλα, μπορεί να δείξει εντελώς λάθος αν δεν τοποθετηθούν/κοπούν/ραφτούν σωστά τα διάφορα κομμάτια του πατρόν σου. To ίδιο μπορεί να συμβεί και σε υφάσματα με πέλος ή αυτά που λέμε "χνουδιασμένα" όπου η υφή και το μοτίβο φαίνεται διαφορετικό όταν τοποθετηθεί σε διαφορετικές κατευθύνσεις. 

3. Λάθος Κόψιμο

Δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό που αντιλαμβάνεται το γυμνό μάτι λοιπόν, με το σχέδιο που λέγαμε και πριν. Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να μάθεις, να καταλάβεις, να κατανοήσεις σε βάθος, είναι η πλέξη του υφάσματος, οι δρόμοι που δημιουργούν τα νήματα στην ύφανσή τους, οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να κόψεις και τι ακριβώς πετυχαίνεις με τον καθέναν. Μπορεί να είναι πιο "οικονομικό" να αραδιάσεις τα κομμάτια του πατρόν σου πάνω στο ύφασμα, όπως βολεύει καλύτερα για να αξιοποιήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά δεν είναι σωστό. Τα κομμάτια του πατρόν σχεδόν πάντα ευθυγραμμίζονται με οδηγούς τις ούγιες που είναι οι πιο "σφιχτά" ραμμένες άκρες κατά μήκος του υφάσματος, αυτές που δεν ξεφτίζουν αν θέλεις να σε βοηθήσω. Και πάλι η ευθυγράμμιση θα πρέπει να γίνει μετρώντας αποστάσεις για να είμαστε σίγουροι και όχι κοιτάζοντας. Αν δεν γίνει σωστά το κόψιμο, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό. Σκέψου ότι κατά μήκος τα περισσότερα υφάσματα δεν έχουν σχεδόν καθόλου ελαστικότητα και γι' αυτό χρησιμοποιούμε αυτή την πλευρά να πηγαίνει κατά μήκος του σώματος. Στο πλάτος, τα υφάσματα έχουν μία παραπάνω ελαστικότητα, οπότε αυτή την πλευρά χρησιμοποιούμε για να αγκαλιάσουμε γύρω γύρω το σώμα. Και υπάρχει φυσικά και το λοξό, το οποίο βρίσκουμε στις σαρανταπέντε μοίρες σε σχέση με τις ούγιες. Εκεί το ύφασμα έχει τη μέγιστη ελαστικότητα. Οπότε, φορέματα που είναι στενά και εφαρμοστά είναι συνήθως κομμένα στο λοξό τους. Καταλαβαίνεις λοιπόν πως το θέμα της τοποθέτησης του πατρόν σου στο ύφασμα πριν κόψεις δεν είναι σε καμία περίπτωση χωροταξικό.  

4. Λάθος ενίσχυση ή Καθόλου ενίσχυση

Φαντάζει σαν να κάνεις διπλή δουλειά αλλά είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό βήμα σε αρκετά κομμάτια. Αν πάρουμε για παράδειγμα ένα σακάκι. Η ενίσχυση στο πέτο, τον γιακά και τα μανίκια είναι Must ενώ είναι πολύ σύνηθες να ενισχύονται και όλα τα στριφώματα. Υπάρχουν λινά σακάκια (και άλλα φτιαγμένα από μαλακά, ελαφριά υφάσματα) που είναι ενισχυμένα σχεδόν εξ' ολοκλήρου για να δώσουν στο ρούχο τη δομή που χρειάζεται και να το βοηθήσουν να στέκεται σωστά. Η ενίσχυση προστατεύει από τσακίσεις, αθέμιτους κυματισμούς και γενικά αυτή την αίσθηση της "χαλαρότητας" που πολλές φορές δεν θέλουμε στο αποτέλεσμα. Υπάρχει σχετική ποικιλία και εδώ ανάμεσα σε υφασμένες που μοιάζουν με το ύφασμα και δίνονται για μικρή ενίσχυση όπως στο εσωτερικό του σακακιού που λέγαμε πριν (π.χ. καρίνα, τζέρσεϊ) και συνθετικές που μοιάζουν με χαρτί και δίνονται για τα πιο "σκληρά" κομμάτια όπως ο γιακάς και το πέτο (π.χ. βλιζελίνη, βιλεντόνι). 

5. Λάθος φινίρισμα-τελείωμα. 

Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε τη σωστή ραφή ανάλογα με το ύφασμα που έχουμε επιλέξει. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι τα πολύ λεπτά υφάσματα όπως οργάντζα, σιφόν κ.τ.λ. Μπορούμε να δούμε μέσα από αυτά τα υφάσματα, οπότε το καλύτερο φινίρισμα σε αυτή την περίπτωση είναι μια γαλλική ραφή που περικλείει τα περιθώρια, τους δίνει μια ομοιόμορφη, καθαρή και τακτική εμφάνιση και λύνει το πρόβλημα του ξεφτίσματος. Το σιφόν για παράδειγμα ξεφτίζει πανεύκολα, οπότε το να "κλείνεις" τις ραφές σου είναι μάλλον απαραίτητο. Το ίδιο ισχύει και για το εσωτερικό των ρούχων. Και θα μου πεις "ποιος θα δει το από μέσα;". Δίκιο έχεις. Αν όμως αφήσεις το ύφασμα μέσα να ξεφτίζει, κάποια στιγμή θα φτάσει και στις ραφές και αυτό δεν το θέλουμε.  

Και είναι τόσο πολλά ακόμη που μπορεί να πάνε στραβά όταν ξεκινάς να ασχολείσαι με τη ραπτική, αλλά κάπου εδώ θα σταματήσουμε για σήμερα. Άλλωστε το σίγουρο είναι πως έχεις ήδη πολλά για τα οποία θα χρειαστεί να ψάξεις και να διαβάσεις ώστε να είσαι έτοιμος/η για το επόμενο ραπτικό σου project αν θέλεις αυτό να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Νομίζω σου έδωσα αρκετή τροφή για σκέψη και μελέτη.

Στον τίτλο όμως λέμε 5+1 και μέχρι τώρα έχουμε πει τα 5. Το νούμερο 6 που είναι ίσως το σημαντικότερο, έχει να κάνει με την ποιότητα των υφασμάτων. Αν είσαι άψογος στη ραπτική, ενδεχομένως θα μπορούσες να κάνεις ένα ρετάλι να δείχνει αξιοπρεπές. Αν ωστόσο στοχεύεις σε κάτι παραπάνω από αυτό, σιγουρέψου ότι έχεις προμηθευτεί υφάσματα υψηλής ποιότητας, όπως μόνο ο YfasmataKesidis ξέρει να προσφέρει!  

Μέχρι την επόμενη φορά, καλά ραψίματα!

Θέμα: ύφασμα, ένδυση, ρούχα, ραπτική, ραπτομηχανές, tips, συμβουλές, λάθη, άρθρο, συχνά, αρχάριος, ράψιμο

WRITTEN BY

Yfasmata Kesidis Team

2310 783423
X