Our Blog

Let's Sew Our Ideas Together

Σωστή Φροντίδα Δερματίνης

Σωστή Φροντίδα Δερματίνης

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021
Tips & Tricks για τη σωστή φροντίδα της δερματίνης σου. Μάθε τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται, όσον αφορά την καθημερινή φροντίδα και την καθαριότητα της δερματίνης. 
Σωστή Φροντίδα Δερματίνης
Σωστή Φροντίδα Δερματίνης

Σήμερα θα πάμε ένα βήμα παραπέρα από την επιλογή του σωστού υφάσματος και αφού έχουμε ένα τελειωμένο project στα χέρια μας. Συγκεκριμένα, θα τα βάλουμε λιγάκι με τις νοικοκυρες και -γιατί όχι- με τους νοικοκύρηδες που καμιά φορά επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο, καταλήγοντας να έχουν τα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Μιλάμε λοιπόν για τη σωστή φροντίδα ενός πολύ ωραίου υλικού, το οποίο δεν είναι άλλο από τη δερματίνη, η οποία επιλέγεται κατά κόρον στην ένδυση αλλά και την επίπλωση γιατί είναι λέει εύκολη στο καθάρισμα, πέραν βέβαια της αισθητικής υπεροχής της. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο κρύβονται πολλές, μικρές παγίδες που καταλήγουνε να φθείρουν ένα υλικό το οποίο έχει φτιαχτεί για να αντέχει στον χρόνο.

Δεν θα χρειαστείς χαρτί και στυλό αυτή τη φορά. Κάθισε αναπαυτικά, απόλαυσε δυο γουλιές καφέ και άκου με!

Δερματίνη 101. Μοιάζει πολύ με δέρμα, αλλά... δεν είναι! 

Αυτό σημαίνει πως δεν έχει πραγματικά πόρους και δεν “τραβάει”. Ό,τι και αν πέσει πάνω του, θα μείνει εκεί και αυτό είναι άλλοτε καλό και άλλοτε κακό. Έτσι, το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις, παρόλο που όπως ξεκαθαρίσαμε δεν πρόκειται για πραγματικό δέρμα, είναι να το προστατεύσεις όπως θα έκανες αν ήταν. Υπάρχουν προϊόντα στο εμπόριο που μπορούν να κάνουν θαύματα επί του θέματος. Κρέμες, γαλακτώματα και σπρέι που αντί να εισχωρήσουν στους ανύπαρκτους πόρους, θα δημιουργήσουν μια λεπτή στρώση πάνω από το υλικό, κάνοντας το καθάρισμά του πολύ πιο εύκολο.

Πάμε τώρα στα βασικά για τους πιο παραδοσιακούς, που δεν θέλουν συντομεύσεις και ευκολίες.

Μείνε μακριά από τη χλωρίνη! Σκέτη ή διαλυμένη στο νερό, μην το κάνεις.

Ό,τι και αν έχεις μάθει από τη μητέρα σου, η χλωρίνη είναι ένα τεράστιο DON’T για τη δερματίνη. Όσο δύσκολος και να ‘ναι ο λεκές, εσύ θα πεις όχι στο προσφιλές καθαριστικό που διαβρώνει το υλικό, το ξηραίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και αυτό θα επιφέρει σκασίματα και θα το αχρηστεύσει. Άσε που μπορεί και να το αποχρωματίσει. 

Στη σχέση σου με τη δερματίνη, δεν υπάρχει αυτό που λέμε tough love (σκληρή αγάπη).  
Γενικά απόφυγε τα πολύ δραστικά καθαριστικά. Θα καταστρέψουν το υλικό, ακόμη και αν δεν το δεις με την πρώτη εφαρμογή. Αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι είναι προϊόντα με ήπια δράση. Πώς θα τα ξεχωρίσεις; Θα σου δώσω έναν άτυπο κανόνα για κάθε φορά που έρχεσαι αντιμέτωπος/η με το δίλλημα. “Θα το έβαζα αυτό στο δέρμα μου;”. Αν όχι, τότε μην το κάνεις ούτε στη δερματίνη. Προτίμησε τα μωρομάντηλα για ένα γρήγορο πέρασμα, ή ζεστό νερό με λίγο απορρυπαντικό πιάτων για την καθαριστική σου ρουτίνα. Επίσης, ούτε να σκεφτείς την τραχιά επιφάνεια του σφουγγαριού και ό,τι παρεμφερές διαθέτεις. Όσο και αν νομίζεις ότι θα αφαιρέσει τη βρωμιά, αυτό που κάνει είναι να γδέρνει τη δερματίνη, παίρνοντας μαζί με τον λεκέ και κάμποσο απ' το υλικό σου. Τα πανάκια με μικροΐνες που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι ό,τι καλύτερο. Μαλακές, κυκλικές κινήσεις και όλα θα πάνε καλά.

Πείραμα για πεισματάρηδες. Σου 'χω και 'σένα λύση.

Αν τόσο καίγεσαι να δοκιμάσεις το νέο καθαριστικό που σου πρότεινε η γειτόνισσα απέναντι, που έχει πάστρα ζηλευτή και την εμπιστεύεσαι, κάν’ το τουλάχιστον σε μια μικρή, κρυμμένη επιφάνεια. Δοκίμασέ το δηλαδή και δες πώς αντιδρά η δερματίνη σου, προτού τη λούσεις με αυτό. Δεν σου το συνιστώ βέβαια, αλλά κάπως πρέπει να σε συναντήσω στη μέση.

Καθαρίστε, ξεβγάλτε, τελειώσατε. Στο δεύτερο βήμα δώσε βάση. 

Ό,τι και αν κάνεις, θυμίσου να ξεπλύνεις. Όπως είπαμε, η δερματίνη δεν έχει πόρους και ό,τι ρίχνεις πάνω της, θα μείνει. Πάρε λοιπόν ένα πανί, μουσκεμένο μόνο στο νερό και ξέβγαλε τις επιφάνειες που καθάρισες.

Τον ήλιο πολύ αγάπησαν...η δερματίνη όχι! 
Μπορεί και να το ξέρεις ήδη αυτό, δερματίνη και ήλιος είναι ένα πάντρεμα απαγορευτικό. Το διαζύγιο είναι σίγουρο και μάντεψε, ο ήλιος θα τα πάρει όλα στο δικαστήριο. Η εκτεταμένη έκθεση σε μεγάλες θερμοκρασίες θα ξηράνει τη δερματίνη σου, θα την κάνει να χάσει την ελαστικότητά της και θα αρχίσει να εμφανίζει ρυτίδες, ρωγμές και σκασίματα. Αν λοιπόν έχεις ένα ευήλιο σαλόνι και μια τραπεζαρία με καρέκλες επενδυμένες με δερματίνη, φρόντιζε να εναλλάσεις τακτικά τη θέση τους, έτσι ώστε να μην είναι πάντα οι ίδιες εκτεθειμένες στις αχτίδες του ήλιου. Αν πάλι αυτό σου ακούγεται κουραστικό, χαμήλωσε κομματάκι την τέντα, τις ώρες που εκείνος καίει. Πάνω-κάτω το ίδιο ισχύει και με τα θερμαντικά σώματα.

Βγάλε χρώμα.  
Βάλε λένε συνήθως, μα στην περίπτωσή μας θέλω να προσέξεις, ειδικά αν έχεις επιλέξει κάποια ανοιχτόχρωμη απόχρωση για τη δερματίνη σου. Χρώμα από τζιν και άλλα ρούχα μπορεί να “ξεβάψει” πάνω στο αγαπημένο σου σκαμπό με την τριβή. Με το που παρατηρήσεις κάποιον ελαφρύ αποχρωματισμό, καθάρισέ το όπως είπαμε και προηγουμένως και θα είσαι εντάξει. 

Και αν όλα αυτά σου ακούστηκαν πολλά, σκέψου ότι το μόνο που έκανα ήτανε να σου πάρω υποχρεώσεις και να σου λύσω τα χέρια. Ούτε περίεργα καθαριστικά, ούτε φασιαριόζικες διαδικασίες. Απλά πραγματάκια, εύκολα.

Και επειδή όλα ξεκινούν από το ύφασμα, δες στο yfasmatakesidis.gr τις πιο ποιοτικές, vegan δερματίνες, στις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς!

WRITTEN BY

Yfasmata Kesidis Team

2310 783423
X