Tips που θα κάνουν τα ρούχα σου να μοιάζουν με βιτρίνας!

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα πολύ πολύ σημαντικό βήμα, για κάποιον που ράβει τα δικά του ρούχα, και το οποίο πολλές φορές παραλείπεται... Είναι το σιδέρωμα! Και αυτό όμως θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε μάλλον, αφού νοικοκυρές και νοικοκύρηδες μπορεί να έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους ακούγοντας τον συγκεκριμένο όρο. Θα τα πούμε όμως παρακάτω όλα, γιατί στόχος μας είναι να βρούμε αυτά τα μικρά μυστικά που θα κάνουν τα ρούχα μας να δείχνουν καλοραμμένα -αγοραστά αν θέλεις- και όχι πρόχειρα ή χειροποίητα με την κακή έννοια. 

Μπορεί να το έχεις παρατηρήσει και εσύ... Ενώ έχεις κάνει μια φοβερή προσπάθεια στο τελευταίο ραπτικό σου project, φέρνοντας το αποτέλεσμα πλάι σε ένα έτοιμο, της αγοράς, αρχίζεις να παρατηρείς λεπτομέρειες που "χαλάνε" τη γενική εικόνα και απογοητεύεσαι. Τότε ακριβώς είναι η κατάλληλη στιγμή να αναθεωρήσεις ίσως κάποιες πρακτικές ή να υιοθετήσεις καινούριες συνήθειες που θα κάνουν τη δουλειά σου αψεγάδιαστη. 

Σιδέρωμα λοιπόν!

Με την κλασσική έννοια που όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι κακό -το αντίθετο μάλιστα- να σιδερώνουμε τα υφάσματά μας και τα διάφορα κομμάτια του πατρόν προτού ξεκινήσουμε να ράβουμε. Αλλά αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι κάνουν εξαρχής, ή τουλάχιστον γρήγορα από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν να ράβουν κατανοούν πόσο απαραίτητο είναι. Ένα ύφασμα γεμάτο ζάρες και τσαλάκες, είναι σίγουρα πολύ πιο δύσκολο στον χειρισμό από ένα λείο, απαλό και ολόισιο, καλοσιδερωμένο κομμάτι.

Είπαμε όμως ότι δεν μιλάμε για σιδέρωμα... Σωστά! Μιλάμε για "πάτημα".

Και τώρα δεν αναφερόμαστε στο ύφασμα αυτό καθαυτό, αλλά στις ραφές μας. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να πατάμε με ένα σίδερο τις ραφές αφού τις κάνουμε και τις ασφαλίσουμε. Και προσοχή. Εδώ θα έρθει και το πρώτο tip. Δοκίμασέ το τη στιγμή ακριβώς που έχεις τελειώσει και ασφαλίσει τη ραφή σου, και μην πεις "θα το κάνω αργότερα, όλο μαζί". Σίγουρα είναι δελεαστικό και βεβαίως είμαστε ανυπόμονοι να δούμε το έργο μας ολοκληρωμένο, αλλά τέτοιες μικρές "καθυστερήσεις" θα μας γλιτώσουν πολύ χρόνο στο τέλος. Γιατί είναι σημαντικό; Αρχικά γιατί καθόλη τη διάρκεια, θα έχεις μπροστά σου ένα καθαρό, τακτικό και περιποιημένο κομμάτι, το οποίο θα σου επιτρέπει να διακρίνεις ευκολότερα τις λεπτομέρειες, ενδεχόμενες αστοχίες αλλά και να οραματιστείς το τελικό προϊόν. Έπειτα, με αυτόν τον τρόπο δεν θα ξεχάσεις ποτέ τα περιθώρια των ραφών που έχεις αφήσει στην εσωτερική πλευρά του ρούχου.

Και κάπως έτσι πάμε στο δεύτερο tip της ημέρας. 

Θυμήσου να πατήσεις τα περιθώρια των ραφών. Μιλάμε γι' αυτά τα δύο εκατοστά που έχεις αφήσει και τα οποία στην αρχή τουλάχιστον στέκονται κάπως άχαρα στο εσωτερικό του ρούχου. Πίστεψέ με, θέλεις να τα πατήσεις με το σίδερο, καταρχάς για τους ίδιους ακριβώς λόγους που αναφέραμε και νωρίτερα: το καθαρό αποτέλεσμα και την αίσθηση που σου δίνει ότι όλα πάνε πρίμα. Όμως, υπάρχει κι άλλος λόγος και μάλιστα ακόμη και ορισμένοι κανόνες. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, να τα πατήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση και μάλιστα, να έχουμε ένα ομοιόμορφο στήσιμο παντού. Για παράδειγμα στις πλαϊνές ραφές μιας μπλούζας, τα περιθώρια τα σιδερώνουμε πάντα προς την πλάτη, στους ώμους πάντα προς τα πίσω. Σε όποια ραφή διατρέχει το ρούχο στην μπροστινή πλευρά του, συνηθίζετε τα περιθώρια να σιδερώνονται προς τα μέσα, προς τον αφαλό. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που θα πατηθούν προς τα έξω και τα πλευρά αλλά έχει να κάνει με την τοποθέτησή τους. Και μη γελιέσαι, παίζει ρόλο στο πώς θα στέκεται το τελικό ρούχο στο σώμα σου, ακόμη και αν δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις. 

Τέλος, θα ήθελα να σε ρωτήσω αν γνωρίζεις τα μαξιλαράκια σιδερώματος. Αν δεν τα γνωρίζεις, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να συστηθείτε. Είναι μικρά μαξιλαράκια (βγαίνουν σε διαφορετικές μορφές ανάλογα τι εξυπηρετούν), παραγεμισμένα με κάποιο σκληρό και σταθερό υλικό -μη σε παραπλανά ο όρος μαξιλάρι- που βοηθούν πολύ εάν φυσικά αποφασίσεις να ακολουθήσεις όλα τα παραπάνω. Είναι μικρά και εύχρηστα, ειδικά όταν θελήσεις να πατήσεις τις ραφές και τα περιθώριά σου σε σημεία του ρούχου που δεν είναι ίσια όπως το ντεκολτέ, η λαιμόκοψη, οι οπές για τα μανίκια κ.α. Αν έχεις δοκιμάσει να το κάνεις στο τραπέζι της ραπτικής σου, ή ακόμη και στη σιδερώστρα, θα ξέρεις ήδη ότι χρειάζεται αρκετές μανούβρες και επιδέξιο χειρισμό και πάλι θα δεις το ύφασμά σου να κάνει ορισμένες ενοχλητικές τσακίσεις. Ψάξε τα και δεν θα το μετανιώσεις. 

Αν όλα αυτά τα έκανες από πριν, χαίρομαι πολύ για σένα και εύχομαι να τα ξαναπούμε σε κάποιο άλλο άρθρο με tips & tricks που θα σε βοηθήσουν να κάνεις το επόμενο βήμα. Αν όχι, μήπως είναι η ώρα να αρχίσεις; Δεν θα πιστεύεις το πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνει κάτι τόσο απλό και μικρό!

Και φυσικά, μην ξεχνάς πως ένα άρτιο αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από τις δικές σου ικανότητες στη ραπτική. Όλα ξεκινούν από το καλό, ποιοτικό ύφασμα! 

X