Βελούδο. Μαθαίνω τα Υφάσματά μου Part 4

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Επιστρέφουμε σε μια ενότητα μάλλον γνώριμη πια, με ένα ύφασμα που πραγματικά δεν είναι ποτέ εκτός μόδας. Το βελούδο είναι ένα από τα ομορφότερα υφάσματα για να δουλέψεις μαζί του και σίγουρα συμβάλλει υπερβολικά στο τελικό αποτέλεσμα, να είναι εντυπωσιακό, όσο απλοϊκό και αν είναι το πατρόν που θα επιλέξουμε. Και πράγματι πλέον, το βελούδο έχει απενοχοποιηθεί κιόλας στυλιστικά. Δεν αποτελεί δηλαδή επιλογή μονάχα για βραδινές και εξαιρετικές περιπτώσεις αλλά ούτε προδίδει ηλικία, αφού άνετα μπορούμε να το δούμε και σε ένα μοντέρνο, καθημερινό crop-top όσο και σε ένα επίσημο, βραδινό φόρεμα.

Εν όψει του Αγίου Βαλεντίνου, νομίζουμε πως είναι η καλύτερη στιγμή για να μιλήσουμε για ένα ύφασμα που είναι συνυφασμένο με το πάθος!

Αρκετά όμως με την εισαγωγή. Πάμε να δούμε αναλυτικότερα.

Τι είναι το βελούδο;

Το βελούδο είναι ένα λαμπερό, μαλακό ύφασμα που χρησιμοποιείται στον ρουχισμό, τη διακόσμηση του σπιτιού κ.α. Λόγω της ακριβής διαδικασίας παραγωγής του στο παρελθόν, συχνά το εν λόγω ύφασμα ήταν συνυφασμένο στις συνειδήσεις των ανθρώπων με την αριστοκρατία. Πλέον, αν και οι διάφοροι τύποι του υφάσματος αποτελούν προσμίξεις του με άλλα, συνθετικά υλικά, το βελούδο έχει διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία του ως ένα από τα πιο κομψά και απαλά υφάσματα που φτιάχτηκαν ποτέ.

Από το τότε στο τώρα. 

Η πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνιση του βελούδου βρίσκεται πίσω, στον 14ο αιώνα, ενώ πιστεύεται ότι πρωτο-παράχθηκε στην ανατολική Ασία και μετέπειτα ταξίδεψε ως την Ευρώπη. Στην πρώτη του μορφή, το βελούδο κατασκευαζόταν από 100% μετάξι, πράγμα που το έκανε γρήγορα διάσημο αφού το ασιατικό μετάξι ήταν ήδη γνωστό για την απαλότητά του. Βέβαια η διαδικασία παραγωγής του βελούδου το έκανε να ξεπεράσει σε φήμη ακόμη και τον προκάτοχό του. Στην Ευρώπη έφτασε με καθυστέρηση έναν με δύο αιώνες, κατά την περίοδο της Αναγέννησης. Μέχρι πριν, η χρήση του περιοριζόταν στην ανατολή, με αρχεία καταγραφών να αναφέρουν το πόσο αγαπητό είχε γίνει το βελούδο ανάμεσα στους κύκλους των ευγενών, σε χώρες που βρίσκονταν μεταξύ των σημερινών Ιράκ και Ιράν.

Σήμερα, η ανεπτυγμένη τεχνολογία στην παραγωγή υφασμάτων αλλά και η υποκατάσταση πολλές φορές του μεταξιού από άλλα, συνθετικά προϊόντα, έκανε τη διαδικασία παραγωγής του βελούδου αρκετά οικονομικότερη, επιτρέποντάς του να παρεισφρήσει σε σπίτια και ντουλάπες της μέσης αστικής οικογένειας. Μπορεί να μην είναι το ίδιο με το βελούδο του παρελθόντος, αλλά σίγουρα παραμένει ιδανική επιλογή για κουρτίνες, κουβέρτες, ρουχισμό, λούτρινα και κάθε λογής αντικείμενο που θέλουμε να είναι απαλό σαν χάδι. 

Πού θα το συναντήσουμε;

Το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα του βελούδου είναι η απαλότητά του. Ως εκ τούτου, οι κύριες χρήσεις του περιστρέφονται γύρω από προϊόντα όπου το ύφασμα τοποθετείται κοντά στο δέρμα. Ταυτόχρονα, καθώς είναι και εξαιρετικά ευχάριστο στο μάτι, η διακόσμηση είναι άλλος ένας τομέας όπου το ύφασμα διαπρέπει. Να σημειώσουμε δε πως εν αντιθέσει με άλλα, πολυτελή υφάσματα, το βελούδο είναι τόσο ευχάριστο στο μάτι, όσο και στην υφή. Στην ένδυση, τα πρωτεία στη χρήση του βελούδου έχει η γυναικεία μόδα. Το ύφασμα είναι γνωστό ότι τονίζει όμορφα και κομψά τις καμπύλες του γυναικείου σώματος.

Η πρότασή μας:

 Βελούδο Σιφόν | Γνωστό και ως το διάφανο βελούδο. Αυτός ο τύπος βελούδου είναι πραγματικά ό,τι χρειάζεσαι για ένα επίσημο ένδυμα ή γενικότερα ένα κομμάτι που θα σε κάνει να νιώσεις ξεχωριστή, ποθητή και θελκτική.

Αν τώρα πρόκειται για ραντεβού, προτίμησε  κόκκινο  ή  γκρενά  και δες την εικόνα σου να απογειώνεται.  

Δες τα προϊόντα μας:

Βελούδο Eight |  Mατ, ελαστικό, ιδανικό για ποικίλες δημιουργίες, όπως αθλητικές φόρμες & διάφορα streetwear ενδύματα.
Βελούδο Rib |  Άνετο και ελαστικό. Ιδανικό για φόρεμα, φούστα, πουκαμίσα, φόρμα κ.α
Βελούδο Royal |  Συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του βελούδου καθώς και αυτά ενός πολύ πρακτικού υφάσματος. Ιδανικό για ποικίλες δημιουργίες, τόσο casual, όσο και αμπιγιέ.
Βελούδο Βαμβακερό |  Άριστης ποιότητας, βαμβακερό, με χρυσή ούγια. Ύφασμα Γερμανίας, κατάλληλο για πολλές δημιουργίες.
Βελούδο Εμπριμέ |  Σικ και μοντέρνο, ιδανικό για trendy & classic δημιουργίες.
Βελούδο Σιφόν |  Άνετο, μαλακό με μεγάλη ελαστικότητα & προσιτή τιμή. Αγκαλιάζει άριστα το σώμα & για το λόγο αυτό είναι ιδανικό για ντραπαρίσματα, φόρεμα με φύλλα, κλος φούστα & παντελόνα.


Ό,τι και αν κάνεις, όποιο και αν είναι το επόμενο ραπτικό σου project, μην ξεχνάς... Το καλό αποτέλεσμα βασίζεται στο ύφασμα! 

X